fbpx
spot_img

Hum- grad koji je ušao u Ginisovu knjigu rekorda

Sa samo 17 stanovnika u severozapadnom delu susedne Hrvatske, nalazi se grad okružen starim zidinama i brdima, Hum- grad koji je ušao u Ginisovu knjigu rekorda kao najmanji grad na svetu.

Dok se ostali gradovi trude da privuku turiste hvaleći se svojom veličinom, praćenjem trendova i tehnološkim razvojom, gradić iz komšiluka zbog svoje specifične arhitekture, očuvanja tradicije i običaja iz godine u godinu privlači pažnju sve više turista.

Ovaj gradić je istorijski nastao u 11. veku kada je Istra pripadala Franačkom carstvu. Prvenstveno je imao odbrambenu ulogu, prvo je nastala tvrđava, a kasnije i prve kuće. Oni koji su imali priliku da prošetaju ovim gradom, uske kamene ulice su ih vratile u duh prošlosti, a bedemi i kule pričali su im srednjovekovnu istoriju grada.

Zanimljivo je da u gradu od nastanka do današnjeg dana ništa nije menjano van zidina koje i dan danas stoje čvrsto i postojano. Spomenik srednjovekovne kulture predstavljaju dvor i crkva u kojoj se i danas čuvaju freske i staroslavenska pisma.

Posebno su interesantni običaji koji stanovnici ovog grada neguju. Svake godine pripadnici ovog mesta slave Dane Huma, kada muškarci iz Župe biraju svog poglavara- župana. Takođe svake godine održava se manifestacija koja je atraktivna turistima a to je smotra domaće rakije a na kraju sledi program praćen veseljem i tradicionalnom muzikom.

Autor:
Jovana Vukmirica

Tekst preuzet sa:
www.beogradskanedelja.rs

Beogradska nedelja
Beogradska nedelja
Portal posvećen kulturi, aktuelnim temama, obrazovanju i afirmisanju mladih autora.
WordPress PopUp Plugin