fbpx
spot_img

I još, kako „zvuče“ neka šarena uzdarja iz Povardarja…

tanev_kamenot_na_ljubovta_
aleksandarjovanoski.tripod.com/

            Rekosmo u prethodnom prilogu da je Dime Ivanov-Dimano priredio album „Junakot od Mečkin kamen“ u saradnji sa

Kvadrat-strip
igorcomics.blogspot.com

Nikolom Temkovim – ilustracije ovog prvog, uz priču (scenario) ovog drugog. Neoprezno pomenusmo da je u pitanju strip album, a u stvari je ilustrovana čitanka…  To je svejedno lep primer saradnje i preplitanja autora koji očito nisu ispisnici, čime uvodimo u priču one malo mlaže, bez namere da naglašavamo neku smenu generacija…   Naredna ilustracija će malo dočarati kreativni i izdavački zamah edicije „Strip Kvadrat“, a preuzeta je sa bloga jednog od velikih autora, prireživača i izdavačkog aktiviste mlaže generacije, Igora Jovčevskog . I on je po struci arhitekta, poput preminulog Lj. Filipova. Crta stripove po sopstvenom scenariju ili uz saradnju sa D. Dramićaninom. Plasira razne radove u inostranstvo, a u njegovom blogu se može zapaziti da je zaslužan (kompletan autor…!?) za zamašno delo iz domena mitske epike, „Čuvari večitog svetla“ (Čuvarite na večnata svetlina)

 Ovde će samo svečano protrčati još neka deca sedamdesetih, koja su već dala znatan doprinos stripu:

Nikola Temkov (poznat i kao Temnik, a ponekad i Nikotem…) je dobar drug i saradnik I. Jovčevskog. Objavljivao stripove u „Art Stripu“, „Studentskom zboru“, francuskoj „Frankofoliji“ i drugim stranim izdanjima, uključujući i ilustracije knjiga za par američkih izdavača. U našoj galeriji dostupan je prikaz naslovne stranice njegovog albuma „Različni svetovi“.

Zoran Tanev je objavljivao kratke stripove u „Mak Stripu“, „Liftu“ i „Kliku“, a izradio je albume „El Makedonero“, „Mis Ston“, „Vara – Kamenot na ljubovta“ (v. prvu sliku) u saradnji sa Smiletom Cvetanovskim i Tonijem Antanasovskim (tuš, kolor…) a u lokalu je možda najpoznatiji po stripu „Super Toše“.

 

TheMico-poster
themicos.blogspot.com/ 2012_09_01_

 

Dragi-sine-extreme.bt
http://extremebt.tumblr.com/

Tu je i famozni Mihajlo Dimitrovski, Themico (The Mičo – može i ćirilicom!) veliki islustrator, bloger, dizajner, autor brojnih plakata, postera, reklamnih projekata itd.

Za kraj ovog pregleda, par prizora od Nikole Vojnovskog (Strip poraka -Dragi sine…), što bi predstavljalo jasnu satiru na naše savremene navike!

Mišo Koprivica
Mišo Koprivica
Mišo Koprivica je od svog ranog opismenjavanja veliki ljubitelj stripova, a tu sklonost nije zasenio ni razvoj interesovanja prema lepoj književnosti, raznolikoj stručnoj literaturi, prema raznim (sup)kulturnim sadržajima uopšte. Svoje malo bekstvo i nadgradnju nad zamućenom kolotečinom nalazi i u pisanju i konzumiranju poezije, uživanje u slušanju muzike i skromnim porodičnim kretanjima. Oženjen je i otac dvoje dece.