fbpx
spot_img

Sandra je rešila da pomogne budućim mamama koje studiraju: Pokrenula je inicijativu za ukidanje školarina

Jednoglasnom odlukom Senata Univerziteta u Kragujevcu podržana je inicijativa Sandre Miljaković, studenta prorektora, za ukidanje troškova studiranja i smanjenja obaveza studentkinjama koje su u drugom stanju, kao i onima koje odgajaju decu do jedne godine starosti. Senat je jednoglasno odlučio da se inicijativa usvoji, međutim nije moguće „nametnuti“ takvu odluku fakultetima.

Foto: Pixabay

Na ideju za samu inicijativu u sličnom obliku došao je još 2014. godine tadašnji predsednik Studentskog parlamenta Nedeljko Mišić, rekla je za Telegraf Sandra Miljaković.

 

– Nakon gostovanja ministarke bez portfelja Slavice Đukić Dejanović, koja je govorila o problemu odliva mozgova i niskom natalitetu, želela sam da se ta inicijativa ponovo pokrene. Lično, smatram da je ovo mali ustupak kojim možemo pozitivno uticati na povećanje nataliteta barem na lokalnom nivou – kaže Sandra Miljaković.

 

Ukidanje školarine i izostanak sa predavanja i vežbi

Sandra je uputila dopis rektoru Univerziteta u Kragujevcu, profesoru dr Nenadu Filipoviću, a ubrzo nakon toga inicijativa je data na odlučivanje Senatu Univerziteta u Kragujevcu. Posle odluke Senata upućena je preporuka svim fakultetima u sklopu Univerziteta u Kragujevcu, kojom se predlažu dve veoma bitne stvari. U okviru preporuke, navodi se da se trudnim studentkinjama i onima sa decom do jedne godine starosti, daju sledeće olakšice:

  • ukidanje troškova školarine i svih troškova studiranja koji su navedeni u cenovnicima usluga na fakultetima i
  • mogućnost neprisustovanja na nastavi (vežbama i predavanjima) kao obaveznog uslova za izlazak na ispit.

 

Kako kaže, nema informacije o tome koji je tačan broj takvih studentkinja na Univerzitetu u Kragujevcu. Koliko je upućena, kaže, ali i koliko je čula od drugih studenata prorektora, Univerzitet u Kragujevcu je jedini koji je dao te nadalje i podržao inicijativu ovog tipa.

 

– Smatram da je podrška ovoj inicijativi znak da smo na dobrom putu kada je reč o poboljšanju statusa trudnih studentkinja i onih sa malom decom. Moj sledeći korak biće da, pre svega, prikupim podatke o tome koliko parova postoji na Univerzitetu u Kragujevcu koji koriste usluge studentskih domova, a koji će se uskoro ostvariti u ulozi roditelja. Ideja mi je da se takvim parovima omoguće posebne sobe u sklopu studentskih domova, u kojima će moći da žive zajedno, ali i da imaju sve neophodne uslove za adekvatan odgoj dece u istima – kaže Sandra.

 

Sandra ima i planove za kasnije, želja joj je da se na sajtu odvoji poseban deo u kom će trudne studentkinje i one sa decom moći da se informišu o svemu što im je relevantno za studije u tim trenucima: od samih prava i obaveza koje imaju, olakšica, ustanova kojima se mogu obratiti za pomoć i podršku pri održavanju trudnoće i slično.

Izvor: telegraf.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.
WordPress PopUp Plugin