fbpx
spot_img

Iako je primljen na Kembridž, ipak će studirati u Srbiji

Kraljevčanin Dušan Đorđević, koji je u timu gimnazijalaca na fizičkoj olimpijadi u Indoneziji osvojio zlato, iako je primljen na Kembridž, ipak će studirati u Srbiji.

Dušan Đorđević mladi fizičar iz Kraljeva (Foto: M. Dugalić) Politika

 Kraljevo – Dušan Đorđević iz Kraljeva, đak osnovac ovdašnje OŠ „Braća Vilotijević”, a beogradski gimnazijalac, maturant Matematičke gimnazije u Beogradu, osvojio je krajem proteklog meseca na međunarodnoj fizičkoj olimpijadi u indonežanskom gradu Jogijakarta zlatnu medalju. Srebrnim medaljama nagrađeno je znanje ostalih u srpskom timu: Marka Šušnjara i Vuka Radovića, takođe iz beogradske Matematičke gimnazije, Novaka i Bogdana Stanojevića iz niške gimnazije „Svetozar Marković”. Naši mladi fizičari taj uspeh su ostvarili u konkurenciji od oko 400 učesnika iz 86 zemalja sveta, a u pitanju je najprestižnije svetsko takmičenje srednjoškolaca iz fizike.

Inače, Svetska fizička olimpijada se svake godine održava na drugoj lokaciji, a Dušan je učestvovao i na prošlogodišnjoj u Cirihu, gde je osvojio bronzanu medalju. Da bi se đaci uopšte plasirali na ovo prestižno takmičenje, oni u svojim zemljama prolaze takmičarske cikluse  od opštinskog, sve do državnog prvenstva i srpske olimpijade iz fizike, a ovde je sve to u organizaciji Društva fizičara Srbije.

Autor: Miroljub Dugalić

Izvor: Politika

Prethodni tekst
Sledeći tekst
Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.