fbpx
spot_img

Igrale se delije

Na kulturnoj manifestaciji „Igrale se delije“ u čast rođenja pesnika Milorada Petrovića Seljančice u njegovom rodnom selu, Velika Ivanča, 29. jula dodeljene su nagrade učesnicima literarnog konkursa na temu „Moj dom je tamo gde sam ja“ i predstavljen zbornik radova.
Učenici OŠ „Sveti Sava“ iz Bijeljine postigli su zapažen uspeh. Katarina Cacanović osvojila je prvu nagradu, a Vojislav Durmanović drugu.
„Iz Velike Ivanče nosimo lepe utiske. Put za nas nije predstavljao prepreku, jer za druženje i pesmu uvek se nađe mesta. Po dolasku u kasnim poslepodnevnim satima dočekali su nas ljubazni meštani koji su nas upoznali sa mestom održavanja i programom manifestacije. Posle razgledanja crkvene porte, okrepili smo se majstorijama iz šumadijske kuhinje i uzeli učešće u programu dodele nagrada.
Duh pesme osećao se iznad modrih grana šljivika koji okružuju dvorište ivančanske škole. Taj prost, seljački zanos u ljubavi i suzama zaista živi u srcima Šumadinaca. Dok god su ta osećanja, kako Dučić reče „“Božanstvena komedija“ srpske književnosti“, nema brige za budućnost srpske pesničke scene.
U snagu tog duha duboko uvereni, napustili smo Veliku Ivanču u sumrak praćeni suncem koje se polako spuštalo iza brdima ispresecane Šumadije, noseći za sobom male ali dragocene uspomene, da ih posejemo u nekoj drugoj pesmi.“

 

 

OŠ "Sveti Sava" Bijeljina
OŠ "Sveti Sava" Bijeljinahttp://literarnas.wix.com/sveti-sava-bijeljina
U prelijepoj ulici skrivena krošnjama lipa, u blizini Crkve Svetog Georgija u Bijeljini, smještena je Osnovna škola „Sveti Sava“. Najstariji sačuvani dokument koji govori o školstvu u Bijeljini je pismo ministru prosvete Kneževine Srbije od 12. maja 1865. godine koje su uputili „nastojatelj crkve i škole Dimitrija Marković i učitelj škole beljinske Nikola Evtić“, ali kao godina osnivanja srpske škole spominje se 1838. godina. Gradnja školske zgrade završena je krajem avgusta 1902. godine. To je zgrada u kojoj danas nastavu pohađaju najmlađi učenici i čija obnova i dalje traje. U Srpskoj osnovnoj školi u Bijeljini, kao mlad učitelj službovao je veliki srpski pjesnik Jovan Dučić.