fbpx
spot_img

Industrija nam truje decu, dok države ćute: Uzbuna zbog ranog puberteta

Hormonski ometači izazivaju kancerogena oboljenja i prerani pubertet kod devojčica već sa osam godina, a kod dečaka sa devet. Ti ometači nalaze se u hrani proizvedenoj uz upotrebu pesticida, u plastičnoj ambalaži za hranu, u kozmetičkim proizvodima od pelena i krema za bebe do odeće, šampona, maskara, pudera i raznih gelova i sanitarnih proizvoda. Uprkos tome, pod uticajem krupne industrije države članice EU još nisu uspele da se slože oko zabrane ovih jedinjenja.

Industrija nam truje decu, dok države ćute: Uzbuna zbog preranog puberteta

M. Karović

Ovih dana tema se našla na stolu odgovornih ministara Evropske unije koji su sastanak završili onako kako ga završavaju već proteklih sedam godina – bez sporazuma. Industrijski lobi vrši pritisak da se odredi dozvoljena količina hormonskih ometača i da se onda na osnovu toga neki proizvodi zabranjuju, a drugi dobijaju dozvolu.

Industrijski lobi zapravo pokušava da na ovaj način ostavi rupu u budućem zakonu koja bi mu omogućila da nastavi po starom. Francuska, Danska i Švedska na poslednjem bezuspešnom sastanku blokirale su odluku tražeći da kriterijumi budu sigurniji. Industrija tako nastavlja da nam prodaje hormonske ometače dok države i Evropska unija – ćute.

Sve ranije sazrevaju

– Granica puberteta se stalno pomera – kaže Olivije Pijel, pedijatar-endokrinolog, jedan od osnivača Udruženja pedijatara-endokrinologa u Francuskoj. Kao jedan od ključnih razloga on navodi hormonske ometače, pesticide, jedinjenja kao što su ftalati i bisfenol A koji izazivaju gojaznost, dijabetes i prerani pubertet.

Šta su i kako deluju hormonski ometači?

Kad uđu u organizam bilo kroz udisanje, hranu ili odeću, naše telo ih prepoznaje kao da su esterogeni iako oni to nisu. Esterogeni su poznati pod imenom ženski hormoni, mada ih imaju i muškarci, ali u znatno manjoj meri. Jedan francuski lekar slikovito opisuje situaciju kroz koju prolazi organizam kada u njega počnu da ulaze hormonski ometači:

“To je kao da vam neko kuca na vrata, vi pitate ko je, on kaže poštar, a u stvari je gangster i ubica – a vi, verujući mu otvorite vrata.”

Unošenje hormonskih ometača pokreće čitav niz hormonskih procesa koji dovode do ranog puberteta kod dece – devojčice dobijaju mesečni period i rastu im grudi već sa osam godina, a dečacima se već u devetoj godini uvećavaju testisi i uočava se pojačana maljavost. Hormonske promene kod dečaka mogu da budu i takve da dobijaju ženske oblike, povećane grudi, debljaju se i slično. Kod odraslih dugoročno dolazi do teških oboljenja i neplodnosti.

Francuska agencija za javno zdravlje objavila je ovih dana zabrinjavajući izveštaj u kome se govori o sve rasprostranjenijoj pojavi ranog puberteta kod dece. U izveštaju se kaže da prerani ulazak u pubertet dugoročno narušava zdravlje i izaziva velike i traumatične psihološke promene kod dece.

Rizik od raka

“Rizik od kasnijih kancerogenih oboljenja je povećan”, kaže američki endokrinolog Luiz Grinspen u knjizi posvećenoj ovom problemu. Jedna od analiza kose dece uzrasta do 12 godina laboratorije HBRU iz Luksemburga, pokazala je da su hormonskim ometačima izložena i deca na selu i to zbog pesticida koji se upotrebljavaju u poljoprivredi. U njihovoj kosi nađeni su neki od sastojaka koji postoje i u narandžastom gasu koji su SAD koristile u ratu u Vijetnamu kao oružje.

Prerani pubertet u Francuskoj uglavnom pogađa devojčice – skoro 1.200 svake godine, dok je dečaka nešto više od stotinu. Francuski epidemiolog Žoel de Moal upozorava, međutim, da podatke o dečacima treba uzeti s oprezom zato što rani pubertet kod njih nije tako vidljiv kao kod devojčica.

Posledice su teške i dugoročne. “Pođite već od toga da dete psihološki nije spremno da vidi svoje izmenjeno telo. To je složeno čak i kada dete uđe normalno u pubertet, a kamoli kada se to dogodi u osmoj godini”, objašnjava francuska lekarka Kristin Baroa. Osim toga, devojčice kojima telo počinje veoma rano da se razvija, postaju predmet ismevanja vršnjaka i prolaze kroz velike psihološke teškoće i pate zbog toga.

Najteže trudnicama i mališanima

Trovanju hormonskim ometačima izloženi su svi, ali su najosetljivije trudnice i deca. Studija francuskog ministarstva zdravlja pokazala je da su kod 99,6 odsto ispitanih trudnica pronađeni tragovi ftalata koji potiču od prehrambenih ambalaža, kozmetike, boja, pesticida… Bisfenol A nađen je kod 70 odsto trudnica. Ova materija koja se upotrebljava u proizvodnji nekih plastičnih materijala delimično je zabranjena 2010. godine. Druge materije, kao dioksini i polihlorobifenili (PCB) su zabranjene, ali dugo opstaju u životnoj sredini.

Stotinak naučnika potpisalo je tekst objavljen prošle godine u pariskom dnevniku “Mond” u kome se EU optužuje za saučesništvo sa krupnom industrijom i odugovlačenje donošenja zakona o zabrani hormonskih ometača.

Udruženje potrošača Francuske primilo je brojne žalbe građana koji kažu da ne znaju da raspoznaju koji su sastojci na etiketama kozmetičkih proizvoda štetni, a koji nisu. Udruženje je zato u saradnji sa “Oficinea”, proizvođačem organske kozmetike bez sastojaka naftnog porekla, proizvelo besplatnu aplikaciju “Clean Beautdž” za pametne telefone. Čim potrošač unese ime sastojka, na ekranu mu se pojavi objašnjenje sa odrednicom da li je reč o hormonskom ometaču ili alergenu.

Samo bez pesticida

Francusko udruženje Lekari upozoravaju preporučuje mladim bračnim parovima da plastično posuđe zamene staklenim. Na listi preporuka zatim sledi savet da se iz upotrebe izbaci posuđe sa teflonom, decenijama u širokoj upotrebi jer sprečava zagorevanje hrane.

Crna lista

Francuska unija potrošača objavila je lane spisak od 185 proizvoda, od kojih čak 100 sadrže hormonske ometače.

– Zašto se štetni filteri UV, koji se obično nalaze u kremama za sunčanje, nalaze i u kolonjskoj vodi, sredstvima za skidanje šminke i slično? – pita unija potrošača.

Najveće kozmetičke marke su kritikovane jer im proizvodi sadrže parabene: roc, loreal. Higijenske maramice za bebe miksa, nivea, pampers sadrže konzervator koji je otrovan za jetru i krv. Etikete “hipoalergenski proizvod” ne znače ništa, upozorava Unija potrošača.

“Gledajte da jedete sveže voće i povrće koje nije gajeno uz upotrebu pesticida”, piše dalje. Iz kuće i iz bašte izbacite sve pesticide i herbicide. Ograničite koliko god možete upotrebu proizvoda za održavanje kuhinje i sanitarija – možete lako da ih zamenite jeftinijim rešenjima kao što su upotreba belog sirćeta, sode bikarbone i crnog sapuna.

Ukratko, vratite se koliko god je moguće u vreme vaših prababa, prirodnom sapunu i vodi i bacite namirisane maramice za bebe, kao i ostale hemijske pronalaske koji su važili za simbol civilizacije i blagostanja, ali to više definitivno nisu.

Izvor: Vesti.net

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.