fbpx
spot_img

Ispovijest jednog pjesnika

ISPOVIJEST JEDNOG PJESNIKA – DŽIBRIĆ ADMIR

 

 

Kad vrijeme učini svoje i čovjek smogne snage sve svoje probleme i nelagode iznese na papir, a pri tome i oda tajnu koju je godinama nosio sa sobom; ko je i kakav je, uopšte mu tada na pamet ne padaju svakojake gluposti i zavrzlame sa kojim mora stati u koštac, boriti se, pravoj istini šta ga u životu čeka pogledati u oči. Sve te činjenice potiskuje nekim svojim razumom i vjerom da postoje još ljudi koji su slični njemu. Njemu su tad zakulisne radnje u pozadini neko strano tijelo, nešto što u njegovom razmišljanju smatra da nikada neće doći.
U svojoj namjeri da prikaže sebe u pravom ogledalu ne posustaje, ulažući maksimalni trud i vrijeme, ne štedeći se, davajući pri tome i posljednji atom snage vjerujući da je na pravom putu. Nesvjestan trenutne svakodnevnice i života oko njega on jednostavno grabi da počne ostvarivati zadane ciljeve koje su mu srce i duša zadali, zaboravljajući da postoji na putu i ona lošija strana koja će biti kočničar njegovog uspjeha. O veličini uspjeha nepotrebno je komentarisati i na koju razinu je dovesti.
Međutim, ne može biti i ravnodušan da ipak neko stoji ko će se suprostaviti tom njegovom putu u tolikoj mjeri koju ne može ni jedan ljudski razum očekivati.
Koliko god ta druga strana izgledala jaka i zadavala udarce u želji da zbaci ga na koljena samim tim i nesvjesno jača i stvara imunitet da istraje u svojoj namjeri. Nakon nekoliko frontalnih iskoraka protivničke strane, te emocijalnih padova i uspona, i sama borba dobijat će širu dimenziju ali i veći značaj.
Dodatne olakšavajuće stvari su ako ta čovjeka odbrambena pozicija potvrdi da se radi o jednoj osobi jakog morala, ponosa koja lako neće pasti u milost i nemilost protivnika. Čak ga i višegodišnja opsada neće poraziti, nit od njega napraviti slabića ili slugu, nego to će mu biti motiv više da korača na pravom putu.

(2015)

Admir Džibrić
Admir Džibrić
Džibrić Admir, rođen 1972.godine u Tuzli, BIH. Pisac, kolumnista, Poeziju piše od svoje četrnaeste godine zarad srca i duše. Autor je pet zbirki poezije, od čega jedna za djecu..Živi i radi u Lukavcu.