fbpx
spot_img

Историја Крагујевца 1944 – 1991.

Промоција тринаесте  књиге аутора Борише Радовановића осветљавао је 19. јуна пун месец у пуној  башти Дома омладине Крагујевца.

Професор историје, архивски саветник, члан Међународног архивског савеза из Париза секције за архитектонске записе промпоције претходник књига приређивао је у: Градским кафанама Крагујвца, Клубу Видосав у Удружењу Крагујевчана у Београду.

Модератрор Зоран Мишић нагласио је да: Од данас наш Крагујевац има обрађену блиску историју за разлику од наше земље и нашег народа који нема систематизоване историју свога настанка и развоја до периода, који је обрадио Бориша Радовановић.

Имао сам част и привилегију да прочитам у рукопису књига „Историја Крагујевац 1944 – 1991”. О историји Крагујевца највише је писао један Банћанин који је Гимназију завршио у Зрењанину а Филозофски факултет у Београду, радио и стекао пензију у Историјском архиву Шумадије у Крагујевцу.

Боришина књига се не чита у једном даху. Ако би покушали, глава би нам била препуна чињеница.  Историчари презентирају све чињенице, за разлику од нас новинара који их селектујемо по важности. Историским чињеницама Бориша је комплетирао живот града у периоду од 1944 -1991. године, што је битно за све садашње и будуће генерације које ће се бавити историјом Крагујеваца. Оно што је најважније књига је очишћена од идеолошких набоја, рекао је Мирослав Јовановић уредник „КРАГУЈЕВАЧКИН НОВИНА И СВЕТЛОСТИ”.

Књига „Историја Крагујевац 1944 – 1991” Борише Радовановића је логичан наставак његових претходних књига. Књига обрађује социјалистички период: Југославије, Србије и Крагујевца од 1944. до1991. године, када је Крагујевац постао поново Српски град у оквирима које је имао раније.

Велики је подухват колеге Радовановића, јер је тешко писати о периоду задњих 50 – 80 година када су још актери догађаја живи, и обиље архивске грађе још није систематизовано. Он је искуствено и зналачки избегао идеолошку конотацију, избегао је и конаторе које је налазио у литератури, периодици и изворима. Држао се фактографије што је допринело да књига има свој значај! Бориша је успео правилно да подели периоде административног управљања од самоправљања, периода великог замаха Металског комплекса до распада Југославије рекао је историчар Пеђа Илић.

Miloš Ignjatović
Miloš Ignjatović
Priređivač Šumadijskog ateljea. Fotoreporter ,,Blica'', ,,LID-'a'', ,,Sportskog žurnala'', ,,Svetlosti'', ,,KG novina'', ,,Politike''.