fbpx
spot_img

Održano poetsko – guslarsko veče u Baru

Međunarodno udruženje književnih stvaralaca i umjetnika Nekazano održalo je promociju Guslarske škole „Sandić“, iz Beograda u vidu poetsko – guslarske večeri. Veče je održano u Dvorcu kralja Nikole.

Naime, škola Sandić nalazi se  na redovnom letnjem kampu u Vili Zagrađe, u Zagrađu, Sutomore, pa je to iskorišćeno da se preko Nekazanog predstave građanima grada Bara. Mnogima od njih ovo je bio prvi susret sa Barom, pa svoje impresije ne kriju. Kao pripremu za ovo veče u toku dana obišli su Stari Bar, Staru maslinu i Hram Sv. Jovana Vladimira. Narednih dana planiraju da obiđu i ostale znamenistosti grada a sve usklađujući svoje obaveze sa školom guslanja.

Otvarajući poetsko – guslarsko veče Labud N. Lončar, predsjenik udruženja Nekazano,  pozdravio je goste i poželio im dobrodošlicu u Bar. Pozdravio je i posebne goste Slobodana Zekovića, paroha Barskog, Mr Slobodana Čurovića Apisa –pjesnika iz Podgorice, Borislava Golubović Gorča – epskog pjesnika I Miodraga Čabarkapu – novianra I pjesnika, kao i Veselina Ćetkovića pokretača NVO „Dani Zagrađa“ koje ove godine nastavlja svoj rad po dvadeset sedmi put. Zahvalio se KC Bar i svim prijateljiama  na pomoći pri realizaciji ove večeri .

Govoreći o guslama Lončar je istakao značaj gusala kroz istoriju za sve narode sa naših prostora i kazao da su u proteklim vremenima one predstavljale svojevrsnu „ram“ memoriju koja je čuvala i održavala sjećanje našeg naroda.  Gusle su bile svojevrsna biblioteka, novina, knjiga a u često su služile kao svojevrsno pozorište. Gusle su sve ono što je kroz riječ a ne pisani trag sačuvalo sve važne istorijske događaje.

Kao dobar domaćin predao je dalje vođenje večeri Vukojici Sandiću, osnivaču i vlasniku Guslarske škole Sandić koji je na briljantan i duhovit način vodio dalji program.  U programu ispred škole  „Sandić“ učestvovali su:  Miloš Tanasković, Mihailo Stevanović, Svevlad Simanić, Petar Manojlović, Aleksa Rončević. Etno pojci; Anastasija Popović,  Marija Sandić. Guslari gosti: Radoman Gluščević i Gorčin Slović. Iz udruženja „Svetosavnici“ svoje stihove su govorili Mr Slobodan Čurović Apis. Borislav Golubović I Miodrag Čabarkapa.

Ispred udruženaj Nekazano publici su se svojim stihovima  predstavili Radomir Puco Dragićević – epski pjesnik I Nataša Lečić – pjesnikinja.

Na kraju programa koji je zbilja bio bogat a kretao se od etno pjevanja, preko guslanja i sviranja dvojnica do govorenja poezije ispred udruženja Nekazano Lončar se zahvalio  gostima I učesnicima  I imajući u vidu prepunu salu pozvao ih da I iduće godien dođu u Bar I da u renoviranoj kino sali zajedno okupe veći broj posjetioca tj. da se što većem broju građana Bara predstave sa svojim umijećima.

U toku večeri ispred Nekazano dodijeljeno je Priznanje Školi gusala Sandić za dioprinos  očuvanju tradicije, kao i  širenju kulture i saradnje u regionu. Ispred škole gusala dodijeljene su Zahvalnice Mr. Slobodanu Čuroviću Apisu i Labudu N. Lončaru za izuzetan doprinos i nesebičnu pomoć Školi u razvoju gusla i epske poezije, kao i njegovanju i očuvanju tradicionalnih, duhovnih, istojiskih, kulturnih i svih drugih zavjetnih vrijednosti.

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.