fbpx
spot_img

Istorijskom arhivu Šumadije u Кragujevcu – Zavičajnom fondu poklonjeno 300 knjiga

Ponosni Hercegovac, za prijatelje pra Šumadinac, predsednik SUBNOR-a Кragujevca, akademik Željko V. Zirojević,  je iz svoje lične biblioteke poklonio na ispraćaju stare 2022. i dočeku Srpske nove 2023. godine Istorijskom arhivu Šumadije u Кragujevcu, Zavičajnom fondu 300 naslova knjiga iz oblasti istorije, politike, književnosti…

Poklonodavac i poklonoprimac potpisali su dokument Zlatnim perom iz Jerusalima poklonom predsedniku SUBNOR-a iz kolevke Hrišćanstva.

-Zahvaljujući se u ime institucije koja se bavi prikupljanjem, proučavanjem, sređivanjem i objavljivanjem arhivske građe, direktorka arhiva, prof. Sanja Živković istakla je da je čast i zadovoljstvo, što jedna ovakva institucija poput SUBNOR-a, poklanja izuzetno bogatstvo i da je gest profesora Zirojevića dokaz da ima još ljudi koji čuvaju prošlost, sadašnjost, ali i budućnost. Ovaj dar značajan je za sve, a posebno za naučne radnike, studente, đake. Sudeći po naslovima knjiga iz ove zbirke u njoj nalaze knjige koje se danas retko mogu naći. Poklon i na tome još više dobija na značaju. Ovo je takođe, izuzetno važan korak na utemeljenju dosadašnje uspešne saradnje Istorijskog arhiva Šumadije i SUBNOR-a.

Miloš Ignjatović
Miloš Ignjatović
Priređivač Šumadijskog ateljea. Fotoreporter ,,Blica'', ,,LID-'a'', ,,Sportskog žurnala'', ,,Svetlosti'', ,,KG novina'', ,,Politike''.