fbpx
spot_img

IV „SLAVONIJA U KRILU ZAGREBA“ 21. 4. 2017.

U petak, 21. travnja 2017. godine u kazališnoj dvorani Narodnog sveučilišta „Dubrava“ održala se četvrtu godinu za redom etno poetska kulturno umjetnička manifestacija pod nazivom “SLAVONIJA U KRILU ZAGREBA“ u organizaciji KLD Rešetari,  a pod pokroviteljstvom župana Brodsko posavske županije Danijela Marušića.

Program su vodile članice Kld Rešetari te vanjske suradnice KC Dubrava Ljiljana Lipovac i moja malenkost Lidija Puđak te kolega pjesnik Zoran Perović.

.

Manifestaciju je otvorio te održao prigodni govor predsjednik Književno likovnog društva Ivan De Villa.

I opet smo kao i svake godine započeli pjesmom „I kad umrem pjevat će Slavonija, stara mati žita i šuma“ u izvedbi glazbenih gostiju Snetimento benda.

. “

I srce zajeca i duša zaplače nad emocijom koja nas sve zajedno ponese. U metropoli, u Zagrebu  „siromašna Slavonija“ se popne na tron i bar nekoliko sati okrunjena dobije ono što zaslužuje. Njene žuljevite ruke stihom kao melemom blažimo. Njene orošene oči pjesmom kao uspavankom brišemo. Njen ponos bar na tren vraćamo, znajuć’ da je zebnja oko srca velika i teška jer nikada se njoj ne može dati koliko joj se u stvarnosti uzima. Miris zapuštene zemlje, boli, a mi bar ovim malim doprinosom kroz program zahvaljujemo joj na darežljivosti i pitomosti koja pošteno odgaja svoju djecu i kroz težački znoj ih pretvara u velike i plemenite ljude. Spajajući ikavicu i kajkavštinu kao da prosimo nešto što se ne treba izmišljati nego vratiti plodnoj žitnici, ono što je nekada imala, kruh i ponos.

Kratko smo predstavili (pročitali popratnu riječ književnika Zdravka Luburića) zbirku poezije „Slavonija u krilu Zagreba 2017“ koja oslikava i spaja ravnu nam Slavoniju njenu ikavicu te Zagreb i kajkavštinu.

U goste su nam i ove godine došli dragi nam prijatelji filmski i kazališni glumci, književnici Zdenko Jelčić i Antun Tudić, Tuna te mlada slavonska djevojka Hana Lucić koja se u slavonskoj nošnji Kud-a Cernik predstavi svojom poezijom.

 

Ove godine u goste nam je došla i Pjevačka skupina umirovljenika Nova Kapela koja se predstavila sa dvije stare slavonske pjesme te na pozornici postavila bogati slavonski stol. Uz njih iz Nove Gradiške nam je kao i svake godine došla Hrvatska pjevačka skupina „Slavča“ te lijepom pjesmom i prekrasnim kostimima uveličala program. Sada već standardno tu je i mlada plesna umjetnica Paula Puđak koja kroz plesnu kategoriju stepa i show dancea veže dvije umjetnosti, plesni korak i tamburicu. Sve prisutne je oduševila i operna diva, trogiranka Antonija Mirat koja nas je svojim glasovnim mogućnostima vodila kroz široko svemirsko prostranstvo ljepote i sklada. Na samom kraju mješoviti zbor i tamburaški sastav udruge Kapela Paulina Warasdin pod ravnanjem maestra Zdenka Kuščera je vodila program kraju izvodeći u svaršenom višeglasju nekoliko spletova prekrasnih pjesama.

Vežući ikavicu i kajkavštinu, Zagreb i Slavoniju svojim stihovima su uveličali program i pjesnici: Dijana Jelčić, Damir Pilko, voditeljica pjesničke skupine 2-9-2 Snježana Josipović, Đurđica Blažinović Zoričić, Stjepan Adžić, Mirjana S Bobanac, Katarina Čavlina, Veronika Devčić, Božica Drakulić, Mirko Dubočanac, Igrita Ivanišević, Zvonko Jurčević, Neda Dukarić Kostelac, Evica Kraljić, Josip Lakušić, Josip Macado, Kristina Koren, Matijašević Ivo, Ivek Milčec, Radošić, Marija, Đurđica Runtas, i Miroslav Tičar.

Na samom završetku program prisutnima se obratio Ivan De Villa te već upriličio vrijeme za iduću V. Slavoniju u krilu Zagreba 2018.

Uz pjesmu „Ne dirajte mi ravnicu“ zaorila je cijela dvorana, kliznula suza i zagrlila sva ljepota.

Ovdje je video uvodne riječi, pjesma pjesnika  Zorana Perovića i pjesma koju izveo Sentimento bend „I kad umrem pjevat će Slavonija“

Lidija Puđak

Lidija Puđak
Lidija Puđak
"Ne želim poput Diogena hodati u podne sa svijećom u ruci tražeći čovjeka. Kada osobne mane ispisah, shvatih da su oko mene ljudi, tek ljudi ! Radujem se svakom kulturnom događaju, te iste i sama organiziram, a dva su pokrov i prepoznatljivost rada. Prvi je Slavonija u Krilu Zagreba kojim milujemo ispaćenu i iseljenu Slavoniju, spajamo kajkavštinu i ikavicu te bar tim trenutko Slavonija ne na tronu. Drugi program je " Pjesničkom riječju "STOP NASILJU nad ženom" u kojem skupljamo adekvatne institucije, vrištmo pjesničkom riječju i apeliramo. Želim da se svaka žrtva oslobodi okova i izađe iz mraka, Postoji i istoimeni blog na kojemu je preko 400 pjesnika koji sa svojim sjajnim pjesmama i na taj način grle svaku nevinu žrtvu.