fbpx
spot_img

Ivana Vuleta je peti član Tima Srbija za Olimpijske igre Pariz 2024!

Naša najbolja atletičarka Ivana Vuleta je doskočivši do 6,86 metara na mitingu Dijamantske lige u Monaku ispunila normu za Olimpijske igre Pariz 2024! Ivana se kao peti član pridružila Timu Srbija za predstojeće Olimpijske igre koji za sada čini četvoro sportista, i to, strelci Damir Mikec i Zorana Arunović, kao i bokseri Vakid Abasov i Natalia Šadrina.

Ivana Vuleta je u trećem skoku mitinga Dijamantske lige u Monaku doskočila do 6,86 metara i tako izborila vizu za Olimpijske igre Pariz 2024 i osvojila treće mesto na ovom takmičenju. Ujedno, ovo je i njen najbolji skok ove sezone. Ivana je zaostala u odnosu na drugoplasiranu Amerikanku Taru Dejvis Vudhol samo 2 cm, dok je pobednica skoka u dalj na mitingu Dijamantske lige u Monaku bila Italijanka Larisa Japičino koja je prvo mesto zaslužila skokom od 6,95 metara.

Ivana Vuleta je proglašena za najuspešniju sportiskinju Srbije za 2022. godinu u izboru Olimpijskog komiteta Srbije. Ona je u martu prošle godine po drugi put postala šampionka sveta u dvorani, i to pred beogradskom publikom. Skok od 7 metara i 6 centimetara doneo joj je zlatnu medalju. Isti rezultat ponovila je sredinom avgusta na Evropskom prvenstvu u Minhenu (7,06 m). Osvojila je najsjajnije odličje i ostavila iza sebe Malaiku Mihambo iz Nemačke i Britanku Džezmin Sojers. Prvakinja Evrope na otvorenom bila je Ivana Vuleta i pre šest godina u Amsterdamu. Titulama svetske i evropske šampionke naša atletska diva je u septembru dodala i zlatnu medalju iz Ciriha, kojom je četvrti put u karijeri osvojila Dijamantsku ligu. Bila je najuspešnija sportistkinja Srbije 2013. i 2015. godine. Od tada pa do danas je osvojila dosta medalja na međunarodnim takmičenjima i našu zemlju uvrstila među svetske sile u skoku udalj. Ovu sezonu je takođe sjajno započela osvojivši bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu u dvorani u Istanbulu.

Ivana je prva među našim atletičarima koja je obezbedila plasman na Olimpijske igre naredne godine. Atletika će na Igrama u Parizu imati 48 disciplina, sa kvotama od 905 muškaraca i 905 žena. Polovina sportista moraće da ispuni normu, dok će se druga polovina kvalifikovati na osnovu svetske rang liste. Period kvalifikacija u individualnim disciplinama počeo je 1. jula 2023. godine.

Olimpijske igre u Parizu su na programu od 26. jula do 11. avgusta 2024. godine.

Izvor: oks.org.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.