fbpx

Iz Diznijeve plejade – Proka pronalazač

Foto> Mi[o Koprivica
Foto> Mišo Koprivica

             Proka Pronalazač ne spada baš u Diznijeve junake čije ime se ubraja u planetarne pojmove opšte kulture među svim ljudima koji iole nešto bistre ili slušaju u vezi sa stripovima… Ipak, on je svakako jedan od

Foto: keeperofthefun.blogspot.com
Foto: keeperofthefun.blogspot.com

Foto: duckcomicsrevue.blogspot.com
Foto: duckcomicsrevue.blogspot.com

zaslužnih građana Patkovgrada (Ducksburg). Ovaj goluboliki čova (premda se u našim izvorima navodi kao persona od nekog pilećeg (“chicken”) roda) je marljiv, talentovan, domišljat, uvek spreman da učini nešto za svoje bližnje ili širu zajednicu, ne opterećujući se prohtevima za slavom i bogatstvom – a svakako bi mogao mnogo sebi da priušti, kad već često sarađuje sa Bajom Patkom koji računa na Prokonu pomoć da bi još bolje razvio i osigurao svoje poslove!

Kad smo kod imena, ovde imamo dobar primer diversifikacije u raznim jezicima, pa i ne treba očekivati da on po jedinstvenoj denominaciji bude univerzalno poznat širom sveta – Uporedimo originalni engleski naziv Gyro Gearloose, gde drugi deo očito upućuje na neki zagubljeni zupčanik, sa npr. francuskim oblikom Geo Trouvetou, što upućuje na utisak da on može sve da iznađe!

Proka ne deluje toliko kao… akademsko-laboratorijski tip naučnika – više kao kuckalo koje u svojoj skromnoj radionici (ili nekom prestižnom naučnom centru u koji ga pozovu!) može da se uhvati u koštac sa raznim izazovima tehnike, i to više onom koja se dobrim delom svodi na čistu mehaniku, nešto elektrike, uz po neku crtu personifikacije među njegovim okruženjem – tu je njegov verni (ali ne slepo odan već promišljen!) pomoćnik Lampi (Little Helper) sa glavom u vidu sijalice, naravno možemo povremeno zateći i posebnu kapu za razmišljanje, ili drugo ekscentrično pokrivalo sa rukama koje gestikuliraju, češaju leđa, i drugim dodacima, pa onda robota-poštansko sanduče sa nogama (lakonogi kurir, kojeg je, međutim, bilo lako obrlatiti od strane nevaljalaca), čak i bicikl sa obrtnim nogama umesto točkova…      Ovaj izumitelj je svakako sklon povremenim premorima i krizama kad je u pitanju inspiracija i prihvatanje situacije, a desi se da napravi i previde kad su u pitanju neki izumi i proračuni (rekosmo da je neke izume moguće obrlatiti, zloupotrebiti – ono za poštansko sanduče je još i sitan rizik)

Foto> Mišo Koprivica
Foto: Mišo Koprivica

Mogli bismo izdvojiti i ovih par situacija:

-U jednoj epizodi Proka ne uspeva da sa svojim modelom pobedi na konkursu sa najbolju raketu. Nakon proglašenja pobednika, pada u nesvest, i… u skoro bajkovitom, simpatično naivnom razrešenju, ipak dobija angažman za naučnu saradnju, jer raspored čvoruga na njegovoj glavi (da, videli smo najzad kako muje spala perika!) neverovatno podseća na reljef na planetoidu koji je trebalo proučiti!

-Ovde imamo i par ilustracija iz epizode u kojoj je bio pozvan u astronautski centar da bi konstruisao dovoljno snažno ali i dovoljno lako oružje za uništenje meteora koji preti Zemlji. ispostavlja se da sve mora da obavi sam, računajući i pilotiranje i ispaljivanje projektila. Vrativši se na Zemlju krajnje premoren iz ove poverljive misije, nastavlja sa slatkim spavanjcem u svom vrtu, pred očima suseda koji se zgražavaju nad njegovom “lenjošću” i zapuštenošću njegovog dvorišta!

Prokin mozak nije baš često na odmoru – čak i na izletu on mora da se bavi raznim razmišljanjima i osmišljavanjima, ali onako ljudski, svi mi moramo malo da se opustimo i prepustimo… U par prilika smo čak videli kako i njega ‘vataju sentimenti’ – tja, bila je tu npr. neka kombinacija sa izvesnom Arijelom, ali nije tako značajno za ovu priču.

Tehnika i tehnologija su neverovatnim koracima i u neslućenim pravcima uznapredovale od vremena kad su se pojavile prve dogodovštine sa Prokom. Da li je u pitanju naučno-tehnološki nivo, ili pak vrsta preokupacije? Možda i nije na odmet razvijati i sačuvati jedan zdrav ‘kuckaroški’ poriv za raduckanjem i inovacijama, pored svih elektronskih i virtuelnih čudesa koje nas danas zaoglupljaju, ovaj… zaokupljaju.

Kad smo već kod Prokinih imena u raznim jezicima/zemljama, evo samo nekoliko primera: u Nemačkoj se on naziva Daniel Düsentrieb, u Sloveniji Profesor Umnik, Španiji Ungenio Tarconi(ali npr. u Kolumbiji i Meksiku Ciro Peraloca!), u Holandiji Willie Wortel, u Poljskoj Diodak, u Rusiji Винт Разболтайло, u Letoniji Bruno Bezbremze, u Italiji  Archimede Pitagorico, itd.

 

Prethodni tekstVic dana: Puške
Sledeći tekstDa li ste znali: Sapun
Mišo Koprivica
Mišo Koprivica
Mišo Koprivica je od svog ranog opismenjavanja veliki ljubitelj stripova, a tu sklonost nije zasenio ni razvoj interesovanja prema lepoj književnosti, raznolikoj stručnoj literaturi, prema raznim (sup)kulturnim sadržajima uopšte. Svoje malo bekstvo i nadgradnju nad zamućenom kolotečinom nalazi i u pisanju i konzumiranju poezije, uživanje u slušanju muzike i skromnim porodičnim kretanjima. Oženjen je i otac dvoje dece.