fbpx
spot_img

Izložba “Mija Aleksić – biti glumac” na 62. Pulskom filmskom festival

Mija ALEKSIC

     Dokumentarna izložba “Mija Aleksić – biti glumac”, autora Bobana Stefanovića, (produkcija: Kulturni centar Gornji Milanovac), posle Gornjeg Milanovca, Kragujevca, Beograda (Muzej Narodnog pozorišta), Novog Sada (59. Sterijno pozorje) i Jagodine (44. Dani komedije) biće predstavljna u Puli (Hrvatska) na 62. filmskom festivalu.
Postavka će biti izložena od četvrtaka, 16. jula u Srpskom kulturnom centru Istra u Puli.

     Izložba pripremljena povodom devedesetogodišnjice rođenja glumca Milosava Mije Aleksića i premijerno je predstavljena septembra 2013. godine u Gornjem Milanovcu, realizovana je u saradnji sa porodicom Mije Aleksića, Narodnim pozorištem u Beogradu, Radio-televizijom Srbije, Jugoslovenskom kinotekom, Narodnim muzejom Kragujevac i Muzejom pozorišne umetnosti Srbije.

     Milosav Mija Aleksić rođen je 26. septembra 1923. u Gornjoj Crnući, opština Gornji Milanovac (Srbija). Godine 1933. sa porodicom se seli u Kragujevac. Tokom blistave karijere ostvario je niz značajnih uloga u pozorištu, filmu, televiziji, radiju.
U matičnu knjigu Srpskog narodnog pozorišta Okruga kragujevačkog upisan je 1943. Iste godine odigrao je prvu ulogu u predstavi “Devojačka kletva”. Iz Kragujevca je, 1949. godine, prešao u Beograd u Narodno pozorište. Prva uloga u ovom pozorištu bio je stražar u “Hamletu”. Iz Narodnog prelazi u Jugoslovensko dramsko pozorište (1951), da bi se u njega vratio 1965. godine.Igrao je i na scenama drugih pozorišta (Atelje 212, Humorističko pozorište Beograd …).
Veliku popularnost stekao je u radio emisiji “Veselo veče” Radio Beograda i televizijskim serijama “Servisna stanica” i “Ogledalo građanina pokornog”.
Filmski debi ostvario je 1950. godine u kratkometražnom filmu “Muva”, Branka Ćelovića. Igrao je u više od 50 filmova.
Za svoje glumačke bravure dobio je mnogobrojne nagrade i najviša društvena priznanja, među kojima su i nagrade Festivala jugoslovenskog filma (Pula) dodeljene 1960. i 1962. godine. Posebna diploma Festivala za ulogu u filmu “Drug predsednik centarfor” 1960. godine i Zlatna arena za ulogu u filmu “Dr” 1962. godine.
Preminuo je u Beogradu 12. marta 1995. godine.

Prethodni tekstFotografija dana
Sledeći tekstRecept: Heljdine palačinke
KULTURNI CENTAR GORNjI MILANOVAC
KULTURNI CENTAR GORNjI MILANOVAC
Ustanova za kulturu, umetnost i vanškolsko obrazovanje