fbpx
spot_img

Jedno ‘zipovano’ opraštanje od velikog Z.Z.

 

Foto: commons.wikimedia.org/wiki/
Foto: commons. wikimedia.org/wiki/

09.10. ove godine, prestalo je da kuca

Foto: Mišo Koprivica
Foto: Mišo Koprivica

srce jednog od velikana domaćeg

i evropskog  (pa i svetskog) stripa, dobitnika brojih nagrada i priznanja, Zdravka Zupana.

Zupan je rođen 1950. u Zagrebu, a još, takoreći, nije ni prohodao kad se njegova porodica preselila u Beograd. Od rane mladosti se posvećuje stripu, pa već 1965. plasira prve radove u listu „Mali Jež“, što je nedavno dalo pokriće da se obeleži pola veka njegovog rada na ovom polju, čemu su bile posvećene izložbe u Nišu i Beogradu (upravo, mala prigodna postavka je  viđena i na nedavnom Međunarodnom salonu stripa u SKC). Po svom opusu je možda i poznatiji u inostranstvu, a podsetićemo da je za jednog minhenskog izdavača kreirao strip Fix und Foxie, te da je po licenci američkog Hanna & Barbera tvorio (sa scenaristomL. Odanovićem) nove avanture Toma i Džerija za zagrebački „Vjesnik“ tokom 1980-ih, a nešto kasnije za francuske izdavače plasirao dogodovštine Mikija, Šilje, Gavre… (sa scenaristom Korteđanijem; u originalu izlazilo u franc. časopisu Le Jornal de Mickey, prevođeno i na druge jezike) Kad smo već kod diznijevskih stripova, bila je zapažena njegova kreacija  sa Mikijem Mausom protiv Baš Čelika (naravno, antagonista u nekoj dabolikoj formi!) što predstavlja interesantan pokušaj sinteze sveta Mikijevih avantura sa našom epskom tradicijom! Za Zupanom mogu žaliti i ljubitelji živahnog pčelca (truta?) Zuzuka, koji se u novije vreme pojavljivao u za sada zamrznutom časopisu „Munja“, koji je takođe pokrenut na Zupanovu inicijativu…

lambiek.net/artists/z/zupan_zdravko.htm
Foto: lambiek.net/artists/z/zupan_zdravko.htm

         Osim kao autor stripova, Zupan je jedan od pregalaca teorije/kritike i istoriograije stripa u Srbiji, pa možemo opet podsetiti na njegovo kapitalno delo „Vek stripa u Srbiji“ (2007), a pre toga je npr. sa Slavkom Draginčićem priredio izdanje „Istorija jugoslovenskog stripa“ (1. izd. 1986.) – i inače  je bio fokusiran na neko zlatno doba našeg stripa, tj. u Kraljevini Jugoslaviji do okupacije, pa i za vreme rata (npr. opus ranopostradalog Veljka kockara…)

Ovo je jedan skromni, na brzinu priređeni osvrt nakon vesti kojom smo zaista zatečeni, a nekom prilikom ćemo posvetiti malo više pažnje ovogm zaslužnom trudbeniku u oblasti stripa.

Mišo Koprivica
Mišo Koprivica
Mišo Koprivica je od svog ranog opismenjavanja veliki ljubitelj stripova, a tu sklonost nije zasenio ni razvoj interesovanja prema lepoj književnosti, raznolikoj stručnoj literaturi, prema raznim (sup)kulturnim sadržajima uopšte. Svoje malo bekstvo i nadgradnju nad zamućenom kolotečinom nalazi i u pisanju i konzumiranju poezije, uživanje u slušanju muzike i skromnim porodičnim kretanjima. Oženjen je i otac dvoje dece.