fbpx
spot_img

Jezičke nedoumice: Ni u čemu

foto: google.com
foto: google.com

 

 

Nedoumica:

Nedavno sam na usmenom ispitu čula od profesorke da moramo da razvijemo kritičko mišljenje kako bi bili akademski građani i kako je neophodno da pazimo kako se izražavamo. Ubrzo nakon te rečenice usledio je odgovor jedne studentkinje: „ U ničemu“. Nažalost, ova rečenica nije bila ispravna, a ni ispravljena.

 

Objašnjenje:

Zaista je neophodno da razmislimo šta želimo da kažemo i da li to ima smisla. Konstrukcija „ u ničemu“ je nepravilna i ukoliko razmislite i nema smisla. Ne može nešto da bude u ničemu. Nema smisla, zar ne? Ukoliko nešto ne postoji onda ništa ne može da bude prisutno tu.

A i gramatički je nepravilno jer se piše ni u čemu. Ne možemo reći: „ Sa nikim sam bila u gradu“ već „ Nisam bila ni sa kim“ . Između ni i promenjivog dela se stavlja predlog i piše se odvojeno.

 

Literatura:

Klajn, I. (2014).  Rečnik jezičkih nedoumica, Beograd: Prometej

Dragana Stojković
Dragana Stojković
Smatram da osobu najbolje poznaju njeni prijatelji, sve njene mane i vrline. Moji prijatelji za mene kažu da sam otvorena, komunikativna, nasmejana i vesela, uvek spremna da probam nove stvari, uporna i da se ne plašim neuspeha, tvrdoglava i da posedujem jak osećaj za pravdu. Studiram pedagogiju, pa smatram da su deca naše najveće blago, i da treba da usporimo i više pažnje posvetimo našim mališanima.