fbpx
spot_img

Jezičke nedoumice: Podela reči na kraju reda

Foto: Nemanja Andrić
Foto: Nemanja Andrić

 

Nedoumica:

Često pomažem mlađem bratu oko domaćih zadataka. Ima devet godina i neverovatno je snalažljiv. Čak i kada nešto ne zna nađe neki način da se izvuče. Tako je bilo i kada je pisao sastav. Ja sam sedela pored njega i kontrolisala da li piše kako treba. Nikako mi nije bilo jasno zašto reči na kraju reda tako sitno piše. Problem je bio u tome što nije znao kako da podeli reč, odnosno da je prenese u sledeći red, pa je smislio da je lakse da sitnije piše pa da ne mora ni da je prenosi. Tako da je moj brat zaslužan za današnju temu jezičkih nedoumica.

Počela sam da tražim adekvatnu literaturu i onda sam i sama naisla na nedoumicu. Podeliti reč bratstvo. Ukoliko se oslonim na ono objašnjenje da se reč deli na samoglasnik onda bi se ova reč podelila bra-tstvo.  Ali to nije gramatički tačno. Ispravno je brat-stvo.

 

Objašnjenje:

Kada se cela reč ne može ispisati u jednom redu ona se deli i deo prenosi u sledeći red. Crtica se piše na kraju reda.

Prvo pravilo je da se ne prenosi jedno slovo jer ukoliko ima mesta za crticu ima mesta i za to slovo. Što znači da nije pravilno misa-o.

Svaki deo reči ( onaj koji ostaje u tom redu i onaj što se prenosi u drugi) moraju da imaju po jedan slog. Tako da reči sklad, sklop, vlast se ne dele. Nepravilno bi bilo sklo-p ili s-klop.

Ukoliko se reč deli na mestu gde već postoji crtica, ona se piše i na kraju reda i na početnu sledećeg: auto- -salon.

Sledeći primer je možda logičan, ali nažalost i tu se prave greške. Dvojna slova u latinici se ne razdvajaju ukoliko je jedan glas. Primer: pa-žnja ali in-jekcija.

Ukoliko je suglasnik iymeđu dva samoglesnika on se prenosi u sledeći red: de-vojka.

Ako se na kraju reda deli suglasnička grupa, kraj prvog dela treba da odgovara  mogućem (prirodnom) kraju. Primer:  brat-stvo a ne bra-tstvo,  grad-ski a ne gra-dski…

 

Literatura:

Pravopis Matice srpske (2010), Novi Sad

Dragana Stojković
Dragana Stojković
Smatram da osobu najbolje poznaju njeni prijatelji, sve njene mane i vrline. Moji prijatelji za mene kažu da sam otvorena, komunikativna, nasmejana i vesela, uvek spremna da probam nove stvari, uporna i da se ne plašim neuspeha, tvrdoglava i da posedujem jak osećaj za pravdu. Studiram pedagogiju, pa smatram da su deca naše najveće blago, i da treba da usporimo i više pažnje posvetimo našim mališanima.