fbpx
spot_img

Primer dobre prakse – Marko Čikarić

Tamo gde je škola, tamo je i život

Trag fondacija ove godine šesnaesti put dodeljuje VIRTUS nagradu za filantropiju. Cilj ove prestižne nagrade je da podrži kompanije, mala i srednja preduzeća i pojedince, koji su tokom prethodne godine činili dobra dela, pokretali filantropske inicijative i tako doprinosili razvoju zajednica.

Foto: Goran Kovačević
Foto: Goran Kovačević

Specijalna VIRTUS nagrada za individualni doprinos razvoju lokalne zajednice za 2019. godinu pripala je Marku Čikariću, mladom učitelju iz Prokuplja. On je opstanak osnovne škole u udaljenom planinskom selu Tovrljane, koja je nakon više od 25 godina neaktivnosti ponovo otvorena, postavio kao svoj prioritet. Osim organizovanja nastave za učenike, ta škola je zahvaljujući njegovim naporima, postala svojevrsni centar okupljanja i društvenog života ovog zaboravljenog kraja prokupačke opštine. Učitelj Marko svakog dana do škole prevozi svoje učenike koji stanuju u okolnim selima, a pomaže i meštanima. Obezbeđuje novčana sredstva za kupovinu potrebnih sredstava za nastavu i gorivo za prevoz učenika, a svakog učenika obraduje i rođendanskim poklonom. Kroz donacije za školu se nabavljaju savremena učila, materijal za renoviranje škole, oprema za sport, školski pribor, novogodišnji paketići za decu, dok su na inicijativu učitelja obnovljeni i seoski putevi.

„Ovaj posao mora da se radi sa mnogo ljubavi, volje i truda, jer su izazovi brojni. Želim da doprinesem opstanku škole, bez obzira na to što broj đaka varira iz godine u godinu, jer verujem da je važno da se održi život na ovom prostoru. Sve dok postoji škola, meštani će imati razlog da ostanu ovde i nadam se da će sve više mladih ljudi odlučiti da ostane, osniva porodice i gradi svoj život na selu. Zavoleo sam ovaj kraj, ljude koji tu žive, a posebno decu, i ne razmišljam o drugom radnom mestu. Ostajem ovde sve dok ima dece kojima je potrebno obrazovanje, a rad sa njima me oplemenjuje, i svaki njihov uspeh je potvrda da radim dobru stvar“, izjavio je Marko Čikarić.

Škola u Tovrljanu je od 2015. godine ponovo aktivna. Dece je malo, a kako su različitog uzrasta, pohađaju različite razrede. To ne predstavlja problem za učitelja Marka, koji je nastavu organizovao na način da svi dobiju neophodna znanja. Kako dolaze iz različlitih sela – Arbanaška, Tovrljane i Trnovi Laz – učitelj Marko ih vozi od kuće do škole i natrag.

Zahvaljujući zalaganju učitelja Marka, škola je svake godine uređenija, zgrada je renovirana, a učionica ima interaktivnu belu tablu, laptop, malu biblioteku, što je omogućilo da se nastava odvija kao i u većim mestima i gradovima. Takođe, uređeno je dvorište, koje ima igralište. Njegov entuzijazam je motivisao brojne pojedinačne donatore, koji su školi poklonili nastavna učila, a podršku kroz donacije su dali i predstavnici kompanija i preduzeća, koja posluju na tom prostoru. I lokalna samouprava je pokazala spremnost da pomogne da se nastava u Osnovnoj školi „Svetislav Mirković Nenad“ Mala Plana, izdvojeno odeljenje u Tovrljanu, održava na kvalitetan način, i učestvuje kao podška u društvenim događajima koje omiljeni učitelj organizuje za celo selo. Izvan svog radnog vremena, Marko za meštane obavlja poslove koje ne mogu obaviti sami. Uvek je spreman da pomogne meštanima, donosi im namirnice, lekove, preveze ih do grada da obave neki posao.

O lepoti ovog odgovornog i plemenitog posla Marko je saznanja stekao od svoje majke koja je, takođe, učiteljica. Ta znanja je nadogradio tokom studija, kada se i učvrstila njegova odluka da život posveti obrazovanju i najmlađima. Međutim, tek kada je počeo da radi i podučava svoje učenike, uvideo je značaj svoje profesije i razumeo da je to više od zanimanja – to je životni poziv.

Nominacije za VIRTUS nagradu za filantropiju za 2022. godinu mogu se dostaviti do 14. februara, a više informacija može se pronaći na sledećem linku: www.tragfondacija.org/virtus-nagrada.

Marko Spirić

Marko Spirić
Marko Spirić
Urednik portala "Pokazivač". Dugogodišnji radijski voditelj, novinar, marketing saradnik, dopisnik dnevnih i nedeljnih novina, časopisa i portala. Intervjuiše poznate ličnosti, prati estradna desavanja, piše životne priče... Humanitarac čija dela koja je činio i čini za ljude i životinje govore o njemu. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja za doprinos u novinarstvu na prestižnim manifestacijama. Rođen 1986. godine, živi i radi u Vranju.