fbpx
spot_img

Kad porastem biću… Aleksej Pašalić

Dva puta je bio prvak na pojedinačnom prvenstvu Srbije u svojoj kategoriji, a jednom i vice šampion
Dva puta je bio prvak na pojedinačnom prvenstvu Srbije u svojoj kategoriji, a jednom i vice šampion

Aleksej Pašalić je rođen u Kragujevcu 19. aprila 2005. godine. Učenik je drugog razreda Osnovne škole „Svetozar Marković“ u Kragujevcu. Aktivno se bavi karateom a rekreativno plivanjem. Član je KK „Kragujevac“.  Učesnik je mnogobrojnih takmičenja. Dva puta je bio prvak na pojedinačnom prvenstvu Srbije u svojoj kategoriji, a jednom i vice šampion. Što se tiče ekipnog prvenstva Srbije, u svojoj kategoriji, osvajo je sva tri mesta.  Od ove godine nosilac je crnog pojasa 1. dan.

Maja 2014. godine  učestvovao je  na završnom takmičenju, u Trsteniku na „Miloš Kupu“ gde je osvojio drugo mesto u kategoriji 9 godina IV nivo za muškarce. Na ovaj način je uspešno završio sezonu 2013./2014. Posle letnje pauze, kreću pripreme za državna prvenstva i ostala takmičenja.

Dok niže uspehe na velikim sportskim takmičenjima Aleksej pronađe vremena da čita, da se igra sa lego kockicama, da bude dobar matematičar i da se oproba na raznim drugim takmičenjima.

Oprobao se u takmičenju u pravljenju kula od peska i u velikoj konkurenciji je osvojio 8. mesto.
Dok većina ljudi kao omiljenu destinaciju za odmor navodi Grčku, Španiju ili Kubu, za Alekseja ne postoje granice. Voleo bi da odleti u svemir.

 

Svoje raspuste provodim:

 

Prošle godine je učestvovao na takmičenju u pravljenju kula od peska, u Grčkoj, gde je osvojio 8. mesto i simboličnu nagradu
Prošle godine je učestvovao na takmičenju u pravljenju kula od peska, u Grčkoj, gde je osvojio 8. mesto i simboličnu nagradu

-Najradije raspust provodim na moru sa roditeljima. Volim vodu, pesak i plivanje. Od peska pravim tvrđave. Prošle godine sam učestvovao na takmičenju u pravljenju kula od peska, u Grčkoj, gde sam osvojio 8. mesto i simboličnu nagradu.  Raspust je idealna prilika da se družim sa drugovima iz vrtića, sa kojima se ređe viđam dok traje školska godina. Osim druženja, čitam i knjige, volim filmove i muziku. Igram se i Lego kockama od kojih pravim svemirske brodove, robote…

Šta želiš da budeš kad porasteš?

– Nisam baš siguran u to šta ću biti kad porastem. Ponekad poželim da budem naučnik, po nekad konstruktor, inovator, arhitekta. Voleo bih da proučavam svemir. U budućnosti bih voleo i da imam svoj karate klub, da budem trener i karate sudija, a možda i atletski sudija kao moj tata.

Baviš li se nekim sportom?

-Da. Treniram karate. Karate sam počeo da treniram slučajno. Zbog viška energije roditelji su želeli da me upišu u školu sporta ili na folklor. Moj deka je slučajno sreo prijatelja iz mladosti koji mu je predložio da me dovede u njegov klub. Tako je sve počelo. Treniram od svoje 5. godine, 4 puta nedeljno, a pred takmičenja i više. Za postizanje najboljih rezultata potrebno je mnogo vežbe, truda, vremena, ali i sreće.   Do sada sam učestvovao na 9 državnih prvenstava, pojedinačnih i ekipnih, kao i na 6 kupova sa kojih sam doneo 22 medalje.  Nosilac sam crnog pojasa. Učesnik sam sportskih festivala. Osim što treniram i razvijam se, na karateu sam upoznao mnogo novih drugova sa kojima se družim i van treninga. Sa klubom putujem po različitim gradovima Srbije i na taj način se upoznajem sa zemljom.

Da li imaš tremu pred neko važno takmičenje?

-Imam po malo.

Omiljeni filmovi su mi  Ratovi zvezda, Hari Poter, Gospodar prstenova, Hobiti, X ljudi, fantastična četvorka i mnogi drugi
Omiljeni filmovi su mi Ratovi zvezda, Hari Poter, Gospodar prstenova, Hobiti, X ljudi, fantastična četvorka i mnogi drugi.

Koji je tvoj omiljeni sladoled?

-Angry birds i cmok

Da možeš da biraš,koji lik iz crtanog filma bi bio:

-Kevin ili Mikelanđelo.

Omiljeni film:

– Ima ih nekoliko, ali svakako je to Džoni 5. To je stari film o robotu koji ima osećanja kao i ljudi. Tu su još i Ratovi zvezda, Hari Poter, Gospodar prstenova, Hobiti, X ljudi, fantastična četvorka i mnogi drugi.

Omiljena igra:

-Monopol, ali na način kako igram sa mamom i tatom. Osim monopola volim da igram i badminton.

Prvu peticu sam dobio iz:

-Iz matematike. To mi je omiljeni predmet.

 Zbog viška energije roditelji su želeli da me upišu u školu sporta ili na folklor
Zbog viška energije roditelji su želeli da ga upišu u školu sporta ili na folklor

Školsko zvono me asocira na:

-Igru.

Na velikom odmoru:

-Igram se sa drugarima.

 Moj prvi veliki uspeh:

– Bio je na mom prvom takmičenju, ,,Tigar Kup” na kome sam osvojio 3. mesto i bronzanu medalju. Kasnije su usledili novi uspesi na različitim takmičenjima i nove medalje.

Najveća podrška su mi roditelji i ujak
Najveća podrška su mi roditelji i ujak

Ko ti je najviše čitao bajke i koju bajku najviše voliš?

-Moja mama mi je često čitala bajke i priče za decu. Pošto imam veliku knjigu Andersenovih bajki, svaki dan mi je čiatala po jednu. Bajka o ribaru i ribici je jedna od onih koje su mi drage.

Mesto na koje bih volelo da odem:

– U svemir.

Ko ti je najveća podrška u životu?

-Moji roditelji i moj ujak. Oni me uvek bodre i hrabre i pred takmičenja i u školi, ali i kad idem kod zubara.

Kakvo je tvoje mišljenje o našem portalu?

-Portal je vrlo zanimljiv. Najviše volim zanimljivosti i da li ste znali da …, mada i testovi za školu su od pomoći. 

Treniram od svoje 5. godine, 4 puta nedeljno, a pred takmičenja i više. Za postizanje najboljih rezultata potrebno je mnogo vežbe, truda, vremena, ali i sreće.
Treniram od svoje 5. godine, 4 puta nedeljno, a pred takmičenja i više. Za postizanje najboljih rezultata potrebno je mnogo vežbe, truda, vremena, ali i sreće.

 

Bojana Pudar
Bojana Pudar
Bojana Pudar veruje da "osmeh ne košta ništa, a znači mnogo. Ako nekada sretneš osobu koja više nema osmeh, budi velikodušan, pokloni joj svoj. Niko ne oseća takvu potrebu za osmehom, kao oni koji ne mogu da ga poklone drugima".