fbpx
spot_img

Kada naša dva uspešna hora sarađuju

Hor KUD-a „Svetozar Marković“ iz Novog Sada i Somborsko pevačko društvo održali su u nedelju 10. decembra zajednički koncert u punoj Sali Gradske kuće u Somboru. Ovaj događaj upriličen je na Svetski dan horova i to u gradu sa veoma bogatom tradicijom horskog pevanja. Somborci su tom prilikom mogli da uživaju u zvucima poznatih dela horske muzike iz različitih epoha i žanrova.

Somborsko pevačko društvo otvorilo je koncert i predstavilo svoj jednogodišnji rad pod upravom dirigenta Milana Radišića sa osam kompozicija, kako duhovnih tako i svetovnih. Gosti iz Novog Sada, predvođeni dirgentkinjom Suzanom Lazar, otpevali su četiri kompozicije sa kojima su osvojili prvo mesto na nedavno održanom festivalu u Herceg Novom. Nakon toga na bini su se našli pevači oba hora kako bi zajedno izveli četiri kompozicije. Jedna od njih bila je i „Tebe pojem“ od Mokranjca koju je ovaj put dirigovao Fedor Prodanov, bivši dirigent oba hora.

Na samom kraju koncerta pevači su okružili publiku i otpevali tradicionalnu južnoafričku molitvu pod nazivom „Ukutula“. Umirujuća melodija ove kompozicije ispunila je salu na dom i osmesima na licima prisutnih, a nakon toga je usledio dugačak aplauz i zahvalnica svima što su prisustvovali i na taj način podržali rad ova dva mlada hora ali i horsku muziku uopšte.

Prijateljstvo i želja za saradnjom hora KUD-a „Svetozar Marković“ i Somborskog pevačkog društva počelo je u oktobru na međunarodnom takmičenju u Herceg Novom na kom su Novosađani osvojili zlatnu, a Somborci bronzanu medalju. Svoje pevačko umeće i ljubav prema muzici želeli su da povežu i predstave i domaćoj publici, a prema rečima dirigentkinje Suzane Lazar koncert u Somboru samo je jedan od prvih koji je u planu.

– Zvuk horske muzike je nešto što kod mene izaziva sreću, volju i spokoj. Ulažemo veliki trud u naš rad, a za sve je potrebno strpljenje. To je izuzetno bitno. Pored mnogih bitnih tačaka koje doprinose tom toplom zvuku, veoma je važna veza dirigenta i hora. Čini mi se da sam na dobrom putu i zato hvala mojim pevačima na saradnji i trudu – poručuje dirigentkinja Suzana Lazar.

Iako Suzana i Milan sa svojim horovima rade tek godinu dana, vrlo brzo su uspešnim nastupima i nagradama pokazali da se upornost i trud uvek isplate.

 

Julijana Vincan
Julijana Vincan
Banaćanka, tako reći, ima tri zanimanja - novinarstvo, pevanje i PR. Sve tri aktivnosti doživljava i kao hobije, jer neizmerno voli sve čime se bavi. Svakim svojim postupkom gleda da promoviše lepe, inspirišuće priče i stvari. Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka i masterirala Kreativnu filmsku i televizijsku produkciju na Fakultetu dramskih umetnosti.
WordPress PopUp Plugin