fbpx
spot_img

Kada odvići dete od cucle?

Za odvikavanje deteta od cucle ne postoji određeno pravilo, međutim, što duže dete bude koristilo cuclu, postaće zavisno od nje. Veoma je važno da se potrudite da dete zaboravi na lažu pre nego što razvije zavisnost.

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Na ultrazvuku se jasno može videti da bebe još u maminom stomaku sisaju prst. To znači da sasvim mala deca jednostavno imaju potrebu da sisaju i da im to predstavlja zadovoljstvo. Kad beba dođe na svet, roditelji vrlo brzo otkriju da ova aktivnost ima umirujuće dejstvo i zato posežu za varalicom bez koje mnogi mališani ne mogu da zaspe. Ali, kad dete malo odraste, nastaje problem: kako ga odvići od varalice?

Mnogi eksperti smatraju da je pravo vreme za odvikavanje deteta od cucle, period do 12 meseci starosti. Međutim, svi oni se slažu da je najpovoljniji period do trećeg meseca. U tom uzrastu dete otkriva i druge načine da se smiri, pa je potreba za cuclom smanjena. Roditelji bi trebali u tom periodu da odvikavaju dete od cucle, jer će im tada najlakše poći za rukom. Neophodno je da se sa odvikavanjem počne postepeno.

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Što više vremena dete provede koristeći cuclu, postoji opasnost da razvije totalnu zavisnost. U tom slučaju ovikavanje od cucle postaje prava mora za roditelje. Osim toga, ukoliko dete često drži cuclu u ustima imaće manje volje da izgovara glasove, a samim tim neće vežbati da izgovara pojedine reči. I još jedan razlog zbog čega bi bilo dobro što pre odvići dete od cucle, jeste taj što cucla ima veliki uticaj na raspored zuba, pa se može desiti da prednji zubi budu sasvim izbačeni napred.

foto: pixabaz.com
foto: pixabaz.com

Proces ponekad traje dugo i veoma je stresan i za dete i za vas. A koliko će da traje, zavisi najviše od karaktera deteta. Nekada traje danima, a u najgorim slučajevima nekoliko nedelja. Naravno da ne postoji jedinstvena metoda koja će pomoći da se ovo desi. Kod neke dece dovoljno je da samo smanjite korišćenje cucle, dakle, dozvolite detetu da sisa cuclu nakon doručka i nakon večere, a onda je zajedno negde odložite. Ili tako što ćete mu objasniti da je previše veliko da koristi cuclu i dalje.

 

Dragana Joksić
Dragana Joksić
"Onima koji su neobični, ono sto je neobično krajnje je obično"