fbpx
spot_img

Kvadratura kruga: Uz penziju i stan

Živimo u vremenu u kome mnogi poslodavci svoje radnike doživljavaju samo kao izvršioce smatrajući da im je i minimalna plata dovoljna nagrada za sav uloženi trud i rad.

Srećom, među poslodavcima još uvek ima ljudi koji umeju da cene kvalitetnog radnika i da ga adekvatno nagrade. Jedan od takvih je inženjer Mitar Gajić iz Bijeljine koji je svoju radnicu Desu Modraković u penziju ispratio sa novim stanom.

Desa nije ni prvi ni jedini radnik koji je od firme “Tehnika inžinjering” nagrađen stanom. Kako povezati maticu i dijasporu i čime motivisati naše ljude koji rade u inostranstvu da ulažu u Srbiju i Republiku Srpsku, tema je druge priče u novom izdanju Kvadrature kruga.

U svetu ima oko 100 000 srpskih firmi koje se bave različitim delatnostima. To je, u svakom pogledu, ogroman potencijal. U Loparama su shvatili značaj i moć dijaspore i stvorili im uslove da ulažu u ovu malu opštinu. Desetak privrednika iz Švajcarske i Austrije uložilo je svoj kapital u fabrike elektroopreme, metalsku industriju, proizvodnju jahti, plantaže šljiva i oni su postali glavni zamajac razvoja Lopara.

Taj model iz Lopara pokušava da primeni i u drugim sredinama u Republici Srpskoj i Srbiji Udruženje „Koreni” koje je već osnovalo svoje odbore u mnogim zemljama u kojima žive i rade Srbi.

Urednik: Branko Stanković

Snimatelj: Darko Bursać

Montaža: Marija Baronijan Šašić

Urednik emisije Branko Stanković autor je 18 dokumentarnih filmova i dve drame koje su ekranizovane na RTS-u, a i mnoštva dokumentarnih emisija, koje su, kao i filmovi, nagrađivane na domaćim i međunarodnim festivalima.

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.