fbpx
spot_img

Kako da osigurate bezbednost deteta za vreme online nastave

Zbog pandemije korona virusa, virtuelno učenje postalo je neizbežan aspekat života mladih učenika. Deca su sada onlajn više nego ikada pre. Zato sada roditelji imaju novi zadatak pred sobom – kako osigurati bezbednost deteta za vreme online nastave.

Od kako je počela pandemija COVID-19, neke škole su privremeno zatvorile svoja vrata učenicima i prešle na virtuelnu nastavu. Ostale su, međutim, uvele hibridno školovanje, mešajući nastavu na daljinu i tradicionalna iskustva u učionici. Virtuelna nastava postala je neizbežan aspekat života mladih učenika. Promenila je način na koji roditelji pripremaju decu za školu. Sada postoji više faktora koje treba uzeti u obzir, od pribavljanja odgovarajućih alata za virtuelno učenje, do pomaganja deci da naprave novi prostor za učenje.

Međutim, roditelji često zaboravljaju važnu činjenicu. Vaša deca su sada onlajn više nego ikada pre.

Svaki put kada dete klikne link ili preuzme aplikaciju, njihovi životi postaju izloženi čitavom jednom svetu. Prave digitalni otisak koji se ne može obrisati. Ako se ti podaci ne kontrolišu i njima se ne upravlja pažljivo, mogu biti izloženi sajber-kriminalcima. Zato bi kao roditelj trebalo da pratite ponašanje dece onlajn i stalno ih podučavate o različitim rizicima po njihovu sajber-bezbednost.

sada roditelji imaju novi zadatak pred sobom - kako osigurati bezbednost deteta za vreme online nastave.

Sada roditelji imaju novi zadatak pred sobom – kako osigurati bezbednost deteta za vreme online nastave.

Unapredite bezbednost uređaja vašeg deteta

Statistike su pokazale da se 70% dece susreće s seksualnim ili nasilnim sadržajem dok istražuju za domaće zadatke, dok je 65% doživelo incident koji ima veze sa sajber-nasiljem.

nedavnom intervjuu, Henrieta For, izvršna direktorka UNICEF-a, naglasila je da sajber-kriminalci zloupotrebljavaju ranjivost i samoću dece tokom pandemije.

Srećom, mnogi onlajn bezbednosni alati mogu vam pomoći da osigurate bezbednost vašeg deteta tokom online nastave.

  • Kupite pouzdan anti-virus i fajervol softver koji pružaju holistički pregled vaše mrežne bezbednosti i sprečavaju molver da uđe.
  • Obezbedite da su sve aplikacije za instant razmenu poruka, alati za video konferencije, i platforme za virtuelno učenje enkriptovane. Ako ovi alati nemaju napredna rešenja za bezbednost, koristite VPN da sakrijete svoju stvarnu IP adresu.
  • Kada Vaše dete treba da se registruje na cloud platformi, pomozite im da naprave sigurne lozinke i korisnička imena koja ne otkrivaju nikakve lične podatke.

Odredite pravila za video razgovore

Video razgovori su jedna od najefikasnijih taktika za nastavu na daljinu, jer takođe eliminišu geografska ograničenja, umanjuju konflikte, i poboljšavaju komunikaciju između vršnjaka. Zato, nemojte biti iznenađeni ako se od vašeg deteta traži da se uloguju na platformu za video konferencije kako bi komunicirali s učiteljima i prijateljima. Međutim, video razgovori dolaze s brojnim onlajn bezbednosnim rizicima. Zato treba da odredite neka pravila.

Na primer, ne dozvoljavajte video pozive iz spavaće sobe vašeg deteta.

Umesto toga, poštujte pravilo „dvoje odraslih“. Odaberite zajednički prostor u vašem domu gde možete da ih nadgledate i pratite njihove aktivnosti.

Virtuelno učenje može da bude bezbedna za decu kada se izvršava i prati na strateški način.

Virtuelno učenje može da bude bezbedna za decu kada se izvršava i prati na strateški način.

Pomozite deci da odaberu odgovarajuće onlajn sadržaje

Sa usponom interneta, deca sada imaju neograničen pristup obrazovnim materijalima, nezavisno od svoje lokacije. Uz pomoć e-knjiga, vaša deca imaju radove iz celog sveta u svom džepu. Onlajn tutorijali čine sve oblasti lakšim za razumevanje. Podkasti su dobili na momentumu poslednjih nekoliko godina, što čini proces učenja interaktivnijim i prirodnijim.

Sa željom da pomognemo svoj deci naše zemlje da lakše savladaju školsko gradivo u ovoj nezavidnoj situaciji, naša Fondacija  je u saradnji sa Leonida Institutom pokrenula YouTube seriju predavanja na temu učenja uz tehnike pamćenja za decu.

Međutim, nisu svi sadržaji objavljeni onlajn pogodni za decu. Kao roditelj, morate da im pomognete da odaberu odgovarajuće sadržaje. Na primer, ako vaše dete treba da istraži nešto kao domaći zadatak, zašto im ne biste pomogli da nađu pouzdane i precizne onlajn resurse? Nadalje, instalirati roditeljsku kontrolu, kao što je veb filtriranje, kako biste ograničili pristup neodgovarajućim sadržajima ili onima koji skreću pažnju.

Pričajte sa svojom decom

Kao roditelj, nikada ne očekujte da vas dete obavesti o onlajn incidentima sa kojima se suočavaju. Oni su suviše mladi kako bi prepoznali onlajn pretnje. Pričajte otvoreno s njima o onlajn predatorima koji vrebaju na internetu. Objasnite zašto treba da kontrolišete njihovo onlajn prisustvo. Naglasite posledice kliktanja na maliciozne linkove, posećivanja sumnjivih veb-sajtova, ćaskanja sa strancima, ili slanja fotografija ili snimaka njima.

Motivišite ih da vas pitaju za pomoć kada god treba da instaliraju nove aplikacije, preuzmu nešto ili odgovore na video poziv.

Razgovarajte s decom o sajber-maltretiranju, čestom problemu s kojim se mladi učenici suočavaju. Pomozite im da identifikuju odgovarajuće i neodgovarajuće interakcije s vršnjacima u onlajn svetu. Pripremite ih da se efikasno izbore sa sajber-nasiljem, npr. da ne prihvataju zahteve za prijateljstvo od stranaca ili da blokiraju sve koji šalju poruke mržnje. Pre svega, ohrabrite ih da vas obaveste ako primete takvo ponašanje.

Virtuelno učenje može da bude bezbedna za decu kada se izvršava i prati na strateški način.Vaš zadatak nije da obeshrabrite decu tako da ne koriste internet za učenje ili komunikaciju s vršnjacima. Koristite jednostavna objašnjenja koja mogu da razumeju, i sprovedu u stvarnim situacijama. Samo na taj način možete da osigurate bezbednost deteta za vreme online nastave i da ih naučite da koriste moderne tehnologije odgovorno.

Izvor: novakdjokovicfoundation.org

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.