fbpx
spot_img

Kako naučiti dete da vezuje pertle?

Vezivanje pertli  je veliki izazov za mališane, jer zahteva dobru koordinaciju, pažnju i koncentraciju. Psiholozi tvrde da najveći broj dece između četvrte i šeste godine može da savlada ovu veštinu, ali da je potrebno veliko strpljenje, jer se posle nekoliko neuspešnih pokušaja rasplaču, naljute i ne žele više da pokušavaju. Ponekad su toliko razočarani da više ne žele da nose obuću sa pertlama.

foto: preschooler.thebump.com
foto: preschooler.thebump.com

Da bi dete načilo samo da vezuje pertle važno je da bude spremno da savlada ovu veštinu, što će roditelji sami proceniti. Osim toga,  potrebno je dosta vežbe ali i strpljenja, kako od strane roditelja, tako i od strane dece. Ukoliko dete postane frustrirano, potrebno je napraviti pauzu. Takođe je važno da roditelji objasne detetu šta je levo, a šta je desno, kako bi lakše objasnili sam korak vezivanja pertli. Potrebno je početi sa najjednostavnijim vezivanjem, odnosno naučiti ih da vežu samo čvor.  Tek kada to savladaju, može se preći na sledeći korak. Stručnjaci kažu da je mališanima najlakše da naprave dve omče, a onda da ih vežu u čvor. Važno je da svi članovi porodice pokazuju detetu isti način vezivanja, kako se dete ne bi zbunilo. Levoruke mališane treba da uči odrasla osoba koja je levoruka, jer ih dešnjak samo može zbuniti. Osoba koja objašnjava detetu vezivanje pertli treba da stoji paralelno sa detetom, nikako naspram njega.

foto: shinybrain.org
foto: shinybrain.org

Kada dete uspe samo da veže pertle, čak i ako to ne ispadne dobro, treba ga ohrabriti i pohvaliti. Važno je da roditelji pokažu da su ponosni na njegov trud. Kada dete nauči samo da vezuje pertle, to nije samo posao manje za roditelje, već je i veliki doprinos razvoju samopouzdanja kod deteta. Deca uz pesmicu lakše uče, pa se preporučuje roditeljima da osmisle neku interesantnu pesmicu uz koju će pokazivati deci vezivanje pertli.

 

foto: kidspot.com.au
foto: kidspot.com.au

 

 

Dragana Joksić
Dragana Joksić
"Onima koji su neobični, ono sto je neobično krajnje je obično"