fbpx
spot_img

Kako naučiti dete da vozi bicikl?

Svi se sigurno sećate svojih prvih iskustava sa učenjem vožnje bicikla, sa pomoćnim točkovima i pridržavanjem sedišta od strane starijih.

Jedno od večitih pitanja je kako naučiti dete da vozi bicikl? Preduslov svega je da dete zavoli bicikl, naravno roditelji su ti koji preuzimaju inicijativu u tome. Neka deca lakše, a neke teže savladaju vožnju ovim prevoznim sredstvom. Deca koja počnu rano da voze bicikl sa tri ili sa pomoćnim točkovima lakše će naučiti kasnije da voze na dva. Kada već dođe do toga da se skidaju pomoćni točkovi ili da dete počne da vozi dvotočkaše, obratite pažnju na to da li dete ima strah od vožnje, ili se boji da će pasti i povrediti se. Važno je da svoje dete ubedite u to da ćete biti iza njega, da ste tu za podršku i da ne može da nauči da vozi bicikl za jedan dan. Potrebno je dakle da mu pokažete da ima vašu podršku i razumevanje.

foto: flickr.com
foto: flickr.com

Ukoliko se vaše dete plaši, morate ga na lep način ubediti da to nije ništa strašno. Izdvojte jedno popodne samo za učenje i nemojte nikako da budete nervozi. Ako počnete da vičete na dete, ono će se još više uplašiti, a postoji i verovatnoća da će stvoriti averziju prema vožnji. Priđite mu sa puno ljubavi i taktike, ohtabrite svoje dete i recite mu da slobodno osloni na vaše dobronamerne savete. Potrebno je da pronađete pravo mesto za učenje vožnje. To nikako ne bi trebalo da bude ulica u kojoj se odvija saobraćaj. Najbolje je da odete na učenje vožnje u školsko dvorište ili na sportske terene koji se nalaze u vašem kraju.

Pridržite bicikl sa zadanje strane za sedište i recite mališanu da se popne na sedište, tako što će jednu nogu nasloniti na pedalu dok će drugom oslonac imati na zemlji. Bitno je da volan drži opušteno, da ga ne steže, jer svaki problem sa ravnotežom proizilazi iz stegnutosti i grča mišića. Pritiskom na pedalu dete polazi, stavlja drugu nogu na pedalu i uz vašu pomoć počinje da održava ravnotežu. Dete tada treba da vozi samo pravo. Nemojte prvi put da preforsirate dete. Dovoljno je da prvog dana provede 20 minuta na bicikli jer mora postepeno da stekne osećaj ravnoteže a i mozgu je potrebno vreme da usvoji i obradi nove informacije. 
Instrukcije da je neophodno gledati pravo ispred sebe, ispružiti ruke i držati volan obema rukama ponovite detetu koliko god puta je neophodno. Toliko puta da ste sigurni da je usvojilo osnovne instukcije.

foto: flickr.com
foto: flickr.com

Posle četiri do pet treninga na kojima dete uči da vozi pravo, naučite ga da skreće levo i desno: držite ga i dalje za sedište i objašnjavate mu da volanom lagano skrene ka levoj, odnosno desnoj strani. Da biste naučili dete da siđe sa bicikla naučite ga da prvo treba da uspori, zatim da ukoči i da odmah skine nogu sa pedale na onu stranu na koju se bicikl nagnuo.

Kada nauči sve ovo, dete će verovatno i samo da ubrzava, a polako će i nestati potreba za vašim pridržavanjem. U prvo vreme puštajte bicikl na po nekoliko sekundi i nemojte mu to reći. Kada siđe, pohvalite ga kako je nekoliko sekundi vozio sam. Onda ga pustite sasvim i samo idite za njim. Sledeće što dete treba da nauči je osnovna signalizacija kod skretanja u saobraćaju, druga obavezna pravila saobraćaja i uskoro ćete biti spremni za izlazak na stazu.

 

Dragana Joksić
Dragana Joksić
"Onima koji su neobični, ono sto je neobično krajnje je obično"