fbpx
spot_img

Kako naviknuti dete na nošu?

Jedan od najtežih trenutaka u odgajanju i vaspitanju deteta jeste odvikavanje od pelena i prelazak na nošu. Skidanje pelena jedan je od najvećih koraka u životu vašeg deteta. Taj period je podjednako stresan kako za dete tako i za roditelje.

foto: everydaylife.globalpost.com
foto: everydaylife.globalpost.com

Osluškujući potrebe svog deteta, otkrićete kada je pravi trenutak za rastanak od pelena. Odvikavanje od pelena i privikavanje na nošu zavise od psihičke i emocionalne spremnosti deteta, a ne samo od određenog uzrasta. Ono što je važno, i na šta morate da obratite pažnju, jesu znaci koje dete pokazuje kada je spremno da skine pelene. Najvažnije je da ga ne terate da pređe na upotrebu noše pre nego što ono samo ne pokaže interesovanje.

Veoma je važno da roditelji ne budu opterećeni kalendarskim uzrastom deteta kao pokazateljem njegove spremnosti da odbaci pelene, jer  je svako dete primer za sebe. Igra je sastavni deo detetovog života i način na koji ono razume svet oko sebe. Zato se igrajte sa detetom, neka njegove lutke, mede idu na nošu, oblačite im pelene, gaćice. Kroz igru ćete najbolje objasniti detetu neku novinu. Pre nego što počnete da stavljate mališana na nošu, dajte mu je u ruke da je slobodno razgleda i upozna se s novim predmetom. Naravno, treba da mu objasnite čemu služi. Ako se prvi pokušaj završi otporom i čvrstim „ne“, odložite ceo poduhvat za nekoliko nedelja. Nemojte pošto-poto da isterujete svoje. U protivnom rizikujete da ubijete njegovo interesovanje i svaku želju da se potrudi i prihvati novinu.

foto: fix-news.ru
foto: fix-news.ru

 

 

Iskoristite prirodnu želju deteta da imitira odrasle, pa mu pokažite kako vi idete „na nošu“. Da ne biste po čitav dan jurili za detetom i nudili mu nošu, potrebno je da pažljivo posmatrate njegovo ponašanje. Najviše će vam pomoći ako zapišete kad mališan najčešće ima stolicu. Kod male dece se to često dešava posle nekog obilnijeg obroka. Znači, upravo u to vreme treba da ga stavite na nošu. Ukoliko ne uspete da otkrijete određeni ritam, stavljajte ga na nošu na svaka dva-tri sata ili onoliko često koliko vam vreme to dopušta. Da bi se dete što bolje naviklo na nošu, ponavljajte postupak što češće. Tokom prelaznog perioda sa pelena na nošu, najbolje je da pustite vaše dete da se po kući kreće samo u vešu. Roditelji često iz straha od “nezgode” ne dozvoljavaju deci da budu samo u gaćicama, međutim, „nezgode“ su neizbežne tokom ovog perioda.

foto: madailylife.com
foto: madailylife.comJedan od najboljih metoda kako da naviknete vaše dete na nošu jeste da ga ohrabrujete da je koristi. Ohrabrivanjem i čestitanjem kada pravilno upotrebi nošu učinićete mnogo i za svoje dete i za sebe. Tokom ovog procesa biće mnogo uspeha i padova, ali kada dete uspešno uradi “posao”, aplaudirajte mu. Ako pak pogreši, ispravite ga i ohrabrite za sledeći put. Tokom obuke za korišćenje noše biće dosta nezgoda i neuspeha, ali i lepih trenutaka, a sa svime ćete se najlakše izboriti smehom. Bilo da vaše dete pogreši ili pravilno upotrebi nošu, osmehnite se, ohrabrite ga i nastavite dalje.

Dragana Joksić
Dragana Joksić
"Onima koji su neobični, ono sto je neobično krajnje je obično"