fbpx
spot_img

Video igre: Marvel Super Heroes

  • DEVELOPER: Capcom
  • PUBLISHER: Capcom
  • PLATFORME: Sega Saturn, PlayStation, naknadno Xbox 360, PlayStation 3
  • ŽANR: fighting igra
  • DATUM IZLASKA: jesen 1997. godine

GoodGame redakcija se voli osvrtati na fighting igre u našoj Prašini, a jedna koju smo uspjeli (dosada) mimoići je prva velika fighting igra sa Marvelovim junacima. I to iz vremena prije nego što su superjunaci bili ovako planetarno popularni, prvenstveno zbog njihovih filmskih adaptacija. U vremenima kad su za stripovske superjunake znatno najvažniji bili upravo stripovi, razni developeri su pokušali upravo priče iz samih stripova prebaciti na cartridge i CD-ove. Maximum Carnage, zanimljiva i napeta priča iz stripova iz devedesetih je također bila igraća adaptacija, a otprilike šest godina nakon izlaska legendarne i klasične Infinity Gauntlet priče izašla je i igra koju danas nazivamo prvim pojavljivanjem slavne Infinity rukavice i infinity gemova u video-igrama.

Infinity Gauntlet je sad svakako popularan predmet svima koji su tada čitali stripove, ali i svima koji su pogledali (ili planiraju gledati) najnoviji Disneyev i Marvelov film Avengers: Infinity War. Kao i u filmu, a i u stripu, glavni antagonist Thanos i njegovi pokušaji da skupi sve infinity gemove i promijeni galaksiju u svoju sliku, igra nam je donijela veliki broj superjunaka i Thanosa sa njegovim gemovima. Oni su ovdje, po prvi put, i puno prije Marvel vs Capcom Infinite igre, bili važan dio gameplaya i sustava borbe. Još kada pridodamo informaciju da se radilo o 1997. godini, razdoblju kad su fighting igre bile iznimno popularne, a cross-over sa Marvelovim superjunacima se dobivao na kapaljke (unatoč popularnosti stripova i animiranih serija), ne mora se previše objašnjavati koliki je hit bila ova igra. Intro je također dosta pomogao:

No, to nije bio jedini razlog zašto je igra postala toliki hit. pomogao je i savršeni gameplay i sustav borbe (za žanr u to vrijeme) koji je uzeo najuspješnije komponente prve Marvelove fighting igre za konzole, X-Men: Children of the Atom, te je nadogradio sa novim likovima i njihovim potezima koji su se temeljili u Marvel Super Heroes igri na dobivanju raznovrsnih infinity gemova usred borbe. Uz Versus mode, Arcade mode je također ima svoje čari, prvenstveno zbog konačne boss bitke s Thanosom gdje bi se, prvenstveno, borili protiv njegove šake. Toliko je velik i strašljiv bio Thanos u tom trenutku, sukladno svom naslijeđu koji je ostavila njegova karakterizacija u stripu. Iako priča u igri nije vjerno slijedila priču su stripu, nego je prije svega služila kao jednostavna premisa, često se osjetila grandioznost atmosfere unutar koje smo tada, kao mlađahni fanovi superjunaka i fighting igara, bili uronjeni. Bilo da smo se igrali na tadašnjoj Sega Saturn konzoli ili sve većoj PlayStation One konzoli, Marvel Super Heroes je bila jedna od prvih ludih, kaotičnih, prebrzih i blještavih fighting igara koja je ostavila temelje za, kasnije će se pokazati, puno popularniji i poznatiji, Marvel vs Capcom serijal koji je nedavno ionako dobio još jedan nastavak, vraćajući nas u borbu za infinity gemove.

Power, Time, Space, Reality, Soul i Mind gemovi su bili, u najjednostavnijem mogućem objašnjenju smislu, power-upovi unutar igre koje bi dobivali uzimajući od protivnika, ostvarivanjem combopoteza, zadavanjem prvog udarca u borbi, ali i samostalnim izborom na početku borbe prilikom izbora lika. Ovisno o vrsti infinity gema, vaš bi lik regenerirao svoju energiju, pojačao poteze ili obranu, omogućio si special poteze, comboe i slično. Svakako je teško bilo savladati sve te moći i ovisno o likovima i s obzirom na brzinu igre, svladati na zadovoljavajući način sve aspekte igre i biti najbolji u susjedstvu, no pružalo je dovoljno izazova (popraćenima lijepom grafikom, dizajnom i općenito odlično ilustriranim specijalnim potezima, da zadrži mnoge za ekranima i po nekoliko mjeseci. Likova, doduše, nije bilo puno, no iz tadašnje perspektive bilo je i više nego dovoljno. Mega popularni Captain America, Hulk, Wolverine i Spider-Man popraćeni su poznatim negativcima kao što su Dr.Doom i Magneto, kao i nekim likovima koje, do tada, nismo često viđali, kao što su Blackheart, Shuma Gorath i, nažalost, samo jedna žena, Psylocke. Na popisu su još bili Iron Man i Juggernaut, čineći tako dosta uspješnu (za to vrijeme, ali često se vidi i danas) kombinaciju ludosti, popularnosti, velikih i brzih likova.

Mnogi od nas su, već tada, bili duboko uronjeni u svijet superjunaka, a i u spoznaju o infinity gemovima koji će služiti za dosad najveću kulminaciju najvećeg broja filmova u velikom kino hitu Avengers:Infinity War. Također, Marvel Super Heroes nam je dao (zajedno sa X-Men igrom prije njega), najveći temelj i utjecaj na sve što se kasnije događalo u Marvel vs Capcom serijalu, kojeg i danas igra veliki broj ljudi, oko kojeg se vrti dio e-sports scene i o kojem se (ako već ne o Infiniteu, onda o prošlim nastavcima) priča i dalje. Kako god bilo, Marvel Super Heroes, samo zbog ovih stvari, ne bi smio biti zaboravljen.

  • Ukoliko bi odigrali igru ili vas zanima više, a psojedujete PlayStation 3 (ili Xbox 360), svakako se probajte domoći Marvel vs. Capcom Origins kolekcije koja je izdana u rujnu 2012. godine i koja, između ostaloga, donosi i ovu igru.
  • Blackheart  se kasnije pojavio kao igrivi lik u još dvije fighting igre, Marvel Super Heroes vs. Street Fighter i Marvel vs. Capcom 2: New Age of Heroes.
  • Psylocke, iako je bila jedini ženski lik u igri, nije s epojavila u prvoj Marvel vs Capcom igri, nego tek u Marvel vs. Capcom 2: New Age of Heroes.
  • Svi značajniji gaming časopisi 1997. godine su ocijenili igru sa najvišim (ili visokim) ocjenama
  • Marvel vs. Capcom: Infinite, najnovija igra koja zahvaljuje svoj nastanak igrama kao što je Marvel Super Heroes, prva je fighting igra koja je opet odlučila tematizirati infinity gemove, prvenstveno zbog njihove uključenosti u Marvelovom filmskom svemiru.

Izvor: goodgame.hr

Mihailo Todorović
Mihailo Todorović
Student Elektrotehničkog fakulteta. Voli druženje, filmove i sport.