fbpx
spot_img

Kako skraćujete vek svog laptopa a da to ni ne znate

Kako skraćujete vek svog laptopa a da to ni ne znateIzvor: Pixabay

Uz pažljivo korišćenje i održavanje prenosivog računara on vas može verno služiti godinama. Evo šta treba da izbegavate kako biste produžili vek svog laptopa.

1. Izbegavajte pregrevanje laptopa

Visoke temperature smrtni su neprijatelj vašeg prenosivog računara. Dopustite li da se pregreje ugrozićete osetljive komponente poput procesora, ventilatora i baterije. Stoga izbegavajte korišćenje laptopa na mekim površinama koje bi mogle da blokiraju odvode za vazduh i tako otežati hlađenje. Idealno je koristiti ga na stolu i sličnim ravnim površinama. Ako ga već morate koristiti u krevetu, proverite jesu li odvodi za za vazduh slobodni. Uz to, ne ostavljajte računar u blizini predmeta koji isijavaju toplinu (poput radijatora) ili prostorima u kojima temperatura može narasti (poput auta na letnom suncu).

2. Pažljivo postupajte s laptopom

Iako su relativno izdržljivi, prenosivi računari ipak su skupi uređaji s puno osetljive elektronike s kojom treba pažljivo postupati. Izbegavajte, primera radi, da podižete ili da držite laptop za ekran, na silu ga otvarati, koristiti ga kao podlogu za piće ili bacati. Ne, čak ni na krevet, jer šta ako promašite?

3. Ne praznite stalno bateriju laptopa do kraja

Lap top je odličan јer nam pruža mogućnost slobodnijeg kretanja, rad i zabavu na lokacijama gde nema električne energije. Međutim, njihove baterije nisu večne – nakon dve godine korišćenja, kapacitet će početi da im opada To je nemoguće izbeći, ali možete taj proces usporiti ako pažljivo postupate s baterijom. Idealno, nemojte je stalno cediti do nule i puniti do sto posto. Bolje je držati je na iznad 40 posto i stalno dopunjavati do 80 posto. Neće vam to uvek poći za rukom, naravno, ali učinite to kad god možete.

4. Ne igrajte se sa strujom

Vaš laptop koristi solidnu količinu električne energije i osetljiv je na nagle poraste napona u mreži. Većina ima ugrađenu bar kakvu-takvu zaštitu, ali ako imate skup računar  i/ili koristite ga u području gde su rizici od naglog porasta napona veliki, mudro je nabaviti zasebnu prednaponsku zaštitu. Moguće je kako ćete jе trebati zameniti nakon tri do pet godina, ali to je jeftinije nego kupovina novog skupog laptopa.

5. Pripazite na kabl laptopa

Kabl kojim napajate vaš prenosivi računar električnom energijom najvažniji je deo njegove propratne opreme. Oni su u pravilu čvrsti i izdržljivi,ali kablovi takođe mogu pretrpeti oštećenja usled stalnog transporta, padova, čupanja iz zidnog utikača ili ako ih, recimo, priklještite vratima. Oštećen kabl može izazvati probleme sa strujom, neodgovarajuće napajanje, pa čak i – požar.

6. Ne gubite vreme na nepotrebno održavanje

Nekad davno, u doba dominacije Windows XP, redovno čišćenje i održavanje računara imalo je donekle smisla. Danas je malo verovatno da će brisanje nekorišćenih i privremenih datoteka zaista da značajno ubrza rad vašeg računara. Uz to, veliki broj aplikacija koje nude pomoć pri čišćenju i održavanju su u stvari beskorisne, potencijalno štetne (na primer, čistači registra u Windowsima), a često vas žele i namamiti kako biste kupili neki drugi proizvod istog proizvođača. Praktično sve što nude možete naći u postavkama za Windows 10, pa stoga ih proučite i vidite kako ih možete upotrebiti.

7. Ne surfujte vebom bez zaštite

Pri pretraživanju weba dobro je osloniti se na zdrav razum, ali to nikako ne sme da bude jedina vaša zaštita od zlonamernog softvera. Svakako instalirajte antivirusni i antimalver softver na kompjuter i aktivirajte vatreni zid (firewall). Microsoft je u svoj operativni sistem ugradio Windows Defender, ali nije na odmet posegnuti za dodatnom zaštitom, naročito ako računar koristite za posao ili na njemu držite osetljive lične podatke. Preporučamo, na primer program Malwarebytes Anti-Malware.

I dalje, naravno, držite se  osnovnih pravila sigurnosti: redovno nadograđujte svoj softver, koristite dobar menadžer za lozinke i naučite kako prepoznati prevare koje vrebaju na vebu..

8. Držite laptop dalje od ljudi kojima ne možete verovati

Ako niste sigurni hoće li se osoba kojoj nameravate da poverite vaš laptop na korišćenje prema njemu ponašati onako kako biste vi to činili, nemojte joj ga dati. Takođe, držite decu i kućne ljubimce dalje od vašeg prenosivog računara

9. Prenosivi računari ne vole tečnost

Kao i praktično svi elektronski urađaji, laptop nije pametno zaliavati vodom, čajem, sokom ili bilo kojom tečnošću Naročito ne dok su uključeni u struju. Polivanje tečnošću jedan je od najčešćih načina kako laptop završi u neupotrebljivom stanju. S vodom ćete se možda (naglasak na „možda“) još i izvući, uz puno sreće, ali, nađe li se u laptopu tečnost sa puno šećera, gotovo je sigurno da možete da tražite novi laptop.

10. Pazite čime čistite laptop

Ne, nije dobra ideja prebrisati prenosivi računar mokrom krpom, niti pritom koristiti sredstva za čišćenje. Verovatnoća da ćete napraviti više štete nego koristi prilično je velika. Idealno je da čistite svoj laptop suvom krpom bez tečnosti, piše Tportal.

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.