fbpx
spot_img

Klaudija Tokić: Antinu pobjedu doživljam kao i svoju! (MOJA PRIČA U MILIM DUELIMA)

Najpopularnije online druženje i takmičenje pjesnika u regionu je završeno. Mili Dueli su izabrali svog Najmilijeg za ovu sezonu. Riječ je o Anti Jezerčiću. No, pored njega, još 89 pjesnika iz regiona je imalo priliku da učestvuje u ovoj sezoni. Jedna od njih je i Klaudija, dobitnica specijalnog priznanja organizatora, inače  u konačnom plasmanu trećeplasirana. Ovo je njena priča.

1174585_4660258003185_1771966375_n

KLAUDIJA TOKIĆ

Kažu da poezija u suvremenoj teoriji označava stvaralačku energiju i umjetnički žar. Meni osobno, poezija je govor duše pa pišem kada mi duša poželi progovoriti.

Skoro sam zaboravila na prijavu u Mile Duele dok me Nermin nije kontaktirao i obavijestio da kreće nova sezona. Uh, pomislih, pa ja se niti ne sjećam koje sam pjesme poslala prije 1,5 g., valjaju li što i da li su uopće za oči tolike publike, a da ne govorim o stručnom žiriju…?! Ma nema veze, ispast ću u prvom krugu i kraj mukama, ionako sam tu više radi druženja sa ostalim autorima i ljubiteljima pisane riječi.

No…

Prođoh prvi krug, a zajedništvo i želja mojih prijatelja da nastavim dalje me je ostavila bez riječi. To me je nekako potaklo da se malo više potrudim u sljedećem krugu te da zbog njih unesem malo više žara u samo takmičenje iako mi je sve to bilo nekako naporno. Došao je red da sam u duelu sa Nadom Vučićić i tu nestaje svaka moja želja za nastavkom takmičenja.

Nada mi je jako draga, moja Splićanka. Imamo zajedničke prijatelje koji nas jednu i drugu vole te rijetko tko od njih glasa što mi je naposljetku i drago jer, pobogu Nermine gdje nas nađe?! (smijeh)Nije mi bilo bitno koja će od nas dvije proći dalje i tu je za mene takmičenje završilo. No, ja nekako prođoh taj krug. Nisam bila pretjerano sretna, više nekako ravnodušna. Moram naglasiti da smo ja, Laura, Vesna i Ante bili dosta pasivni u samom finalu. Nije nam uopće bila bitna pobjeda, nama je bilo važno ono što nas spaja, ono što ostaje, ono što je vrijednije od bilo kakve titule… PRIJATELJSTVO! To naše zajedništvo mi je grijalo srce i to mi je bilo više nego dovoljno. Cijelo vrijeme mi je u glavi bio onaj citat od Alberta Calmusa:

„Ne hodaj ispred mene, možda te neću slijediti.
ne hodaj iza mene, možda te neću voditi.
hodaj pokraj mene i samo budi moj prijatelj.“
E, sad čekam onaj susret kada ću sve te drage ljude moći zagrliti“

Ante? Ma do plafona sam skočila kad sam vidjela da je pobijedio. Ne znam bih li se toliko radovala svojoj pobjedi koliko sam se radovala njegovoj pobjedi.

Ovim putem želim zahvaliti Nerminu, jer mi je on kao organizator Milih Duela „poklonio“ ljude čija se vrijednost ne može mjeriti bilo kakvom pobjedom ovakvog tipa takmičenja. Mi smo svi pobjednici! Laura, Vesna, Ante, Nada… <3

Klaudija Tokić

Zadar

Republika Hrvatska

Nermin Delić
Nermin Delić
Pisac iz Jajca, idejni tvorac online balkanskog kontesta Mili Dueli, student medicine.