27. Januara 2020. | 07:38
Početna / Vesti / Kolo srpskih sestara proslavlja Materice

Kolo srpskih sestara proslavlja Materice

MatericeMaterice, najveći hrišćanski praznik majki i žena, slavi se dve nedelje pred Božić, a posle Detinaca. Toga dana deca porane i unapred pripremljenim kanapom, koncem ili maramom na prepad zavežu svoju majku za noge. Majka se pravi da ne zna zašto je vezana. Deca joj čestitaju praznik, a majka im onda deli poklone, i na taj način se “dreši”. Na isti način se vežu i sve udate žene, koje se dreše poklonima deci i to kolačima ili nekim drugim slatkišima.
Ovo običajno vezivanje majki ima široko značenje. Simboliše porodičnu ljubav, slogu i lepotu porodičnih odnosa, prisnu vezu u porodici, među rođacima i susedima.
Na ovaj način, potvrđuje se ljubav, mir, prijateljstvo, sloga i vera. Potvrđuje se tako važno i isto toliko potrebno dužno poštovanje između dece i roditelja.
Navešćemo samo jedan primer obeležavanja Materice gde se pominje i Kolo srpskih sestara.
……Izabrana deca iz doma, ali i poneko drugo dete bili bi odvedeni u dvor da “vezuju kraljicu” i prime poklone. Njeno veličanstvo kraljica Marija Karađorđević je bila veoma aktivna u proslavi ovog praznika. Sledeći njen primer I najuglednije dame su bile žustre članice dobrotvornih društava, najviše “Kola srpskih sestara” kojima je glavni praznik bio Materice jer su tada delile poklone deci.

Misija današnje KSS je da neguje tradicionalne porodične vrednosti na koje nas podseća hrišćanski praznik Materice, ali i da svojim kulturno prosvetiteljskim radom oplemenjuju sredinu u kojoj radi.
Tako će i ove godine članice KSS MO Kragujevac uz veliku i nesebičnu pomoć donatora podeliti paketiće deci iz socijalno ugroženih porodica u kojima će se naći slatkiši, slaniši, bojanke, bajke, slatko voće i druge milošte koje su sa ljubavlju birane i namenjene najmlađima.

Sve to uz program pun pesme, stihova i nota..praćeno osmehom plemenitih žena koje to sa ljubavlju rade. Biće uručene nagrade onim učenicima koji su napisali najbolje radove na teme literarnog konkursa. Biće to zaista dan pun radosti i ljubavi .

Share on Facebook
Facebook
Novakujem

O autoru: KOLO SRPSKIH SESTARA

KOLO SRPSKIH SESTARA
Kolo srpskih sestara MO Kragujevac baštini tradiciju Šumadijskog kola srpskih sestara koje je osnovano 14. (27) septembra 1903. godine, iste godine kao i beogradsko Kolo srpskih sestara. Osnovano je kao građansko žensko udruženje patriotske orijentacije, s ciljem promovisanja «nacionalno-patriotskih, kulturno-prosvetnih i humanih ciljeva». Ideja za osnivanjem Kola srpskih sestara potekla je od Nadežde Petrović, slikarke i Delfe Ivanić, nastavnice, a ime udruženju dao je Branislav Nušić, književnik, koji je sa Ivanom Ivanićem, diplomatom, napisao Statut društva.