fbpx
spot_img

Konjotrk u vremenu Dušan Puača

K U Š LJ A DRUGI PUTKako rekoše neki umni ljudi: Vreme čini svoje.
Šetala tako jednom, posle niza godina nakon Hajduk Veljkove pogibije Čučuk Stana kroz Peštu. U susret joj naiđoše dvojica mađarskih Cigana koji su kamdžijali staru iznemoglu ragu koja je sa mukom vukla kola sa vodom. Stana na momenat pretrnu.
Vrati joj se misao na davne godine i poznade konja.
– Kušlja! To je Kušlja! Povika. Stanite, taj konj je Hajduk Veljkov konj. Ne može se tako sa njim!
– Ali, gospođa, mi smo ga kupili i pošteno platili. Prodo’ nam ga Ibro džambas!
Kušlja nam sad decu ‘rani. Mada, ne zovemo ga sada Kušlja nego Putko. Stana zagrli Kušlju, a njemu se niz oko skotrlja suza. Suza tuge, žali i jada. E, kada bi mogao da ispriča svoju post Veljkovu životnu priču. Tada bi znali da je savesno i po malo iz inata radio u sultanovim štalama i oždrebljeno je dosta malih Kušlja, konja od megdana za Turke megdandžije.
Surova logika kapitala. Kad je ostario i zanemoćao, prodat je u bescenje. Dospeo je u Peštu i vuče kola sa vodom. Loša sudbina, ni traga od onih slavnih vremena. Možda je i dobro što je Veljko poginuo na vreme. Junaci su korisni samo u tuči, posle ih političari sklone u stranu i oni koriste plodove bitke. Pitanje je gde
bi i kako Veljko završio. Stana dade pet dukata Ciganima da Kušlju više ne rabe i puste da dostojanstveno
okonča ovozemaljski život. Zakleše se oni Stani, ali je to trajalo do prvog ćoška, kada ga prodadoše drugim Ciganima, koji ga odvukoše van Pešte i vidokruga Čučuk Stane.
Za Čučuk Stanu bi bilo bolje da nije srela Kušlju, a i za nas. Ne bi saznali za njegov tužni životni put i kraj.
Ali, mnogo puta smo se kao narod vraćali na početak i nikako da se odlepimo od opterećenja prošlosti. Verovatno je sve to i genetski usađeno u nas. Kosovo,
Mišar, Cer ….

Nebojša Čandić
Nebojša Čandić
Student iz Doboja, koji nije zapalio žito. Neko. Homo ludens. Uža specijalnost - igra riječima i kuvanje turske kafe u bosanskom loncu. Slobodnog vremena nema, jer ga provodi glumeći da je zauzet.