fbpx
spot_img

Korišćenje glagola trebati

foto: Nemanja Andrić
foto: Nemanja Andrić

 

Nedoumica:

Danas sam se videla sa drugaricom posle pola godine i naravno priči nikad kraja. Obično kada se skoncentrišem na priču ne primećujem svaku grešku u govoru, ali ono što mi je u današnjem razgovoru jako zasmetalo bila je rečenica: “ Sada trebam da učim mnogo više”. Nije mi zasmetala želja da više uči, da budem jasna, ali glagol trebati se nikako ne upotrebljava na ovaj način.

 

Objašnjenje:

Glagol trebati se upotrebljava bezlično ukoliko je u spoju sa drugi glagolom. Primer je: “ Milan treba da dođe”, a ne “ Milan je trebao da dođe”, ispravno je: “ Trebalo je da mi se javiš”, a ne “Trebao si da mi se javiš”.

Ukoliko u rečenici nema drugog glagola, glagol trebati se menja kroz sva lica: “Trebaš mi danas”, “Trebao mi je njegov broj”.

U odnosnim rečenicama kao što je: “ Evo imena ljudi koji su trebali da rade” pogrešan je ličan oblik su trebali, ali bi netačno bilo i trebalo da jer se u tom slučaju glagol ne slaže sa subjektom u množini. Rešenje bi bilo da se glagol zameni drugim glagolom.

 

Literatura:

Klajn, I. (2014).  Rečnik jezičkih nedoumica, Beograd: Prometej.

Prethodni tekstNišta u svemu
Sledeći tekstDa li ste znali: Nove vrste
Dragana Stojković
Dragana Stojković
Smatram da osobu najbolje poznaju njeni prijatelji, sve njene mane i vrline. Moji prijatelji za mene kažu da sam otvorena, komunikativna, nasmejana i vesela, uvek spremna da probam nove stvari, uporna i da se ne plašim neuspeha, tvrdoglava i da posedujem jak osećaj za pravdu. Studiram pedagogiju, pa smatram da su deca naše najveće blago, i da treba da usporimo i više pažnje posvetimo našim mališanima.