fbpx
spot_img

KULTURNI ELEMENT: Poklanjamo umetnost – šest godina rada kulturne organizacije

U utorak, 26. decembra u 18h u svečanoj sali Krsmanovićeve kuće (Terazije 34), organizacija Kulturni element održala je svečanu dodelu umetnčkih dela nastalih u okviru akcije Poklanjamo umetnost. AkcijaPoklanjamo umetnost je godišnji projekat Kulturnog elementa, kojim ova organizacija želi da istakne i nagradi talentovane, vredne i sposobne pojedince koji su se svojim zalaganjem posebno istakli, a koji su tek na početku svojih budućih velikih karijera. Nagrada kojuKulturni element dodeljuje je umetničko delo, ali inspirisano njihovim uspehom!
Ove godine akciji se priključilo šest beogradskih umetnika iz različitih vidova umetnosti: mozaičarkaOlivera Štrbac, slikarka Bojana Trivić, skulptor Marko Lađušić, slikarke bliznakinje Mina i Nina Čubrilović i pesnik Nemanja Dragaš koji su poklonili svoja posebno kreirana umetnička dela. Dobitnici su dr. Stevan Repac, biohemičar Ivan Milenković, pijanisti Ivana Damjanov i Jug K. MarkovićJovana Ružičić, osnivač Centra za mame i inženjer telekomunikacija Marko Radojičić, osnivač bloga Belgrade Edt Culture. Ovim događajem se istovremeno obeležilo i šest godina rada organizacije Kulturni element, pa je tim povodom važnim saradnicima i prijateljima organizacije dodeljene povelje i zahvalnice.
Kulturni element je kulturna organizacija koja razvija bogatu i raznoliku projektnu aktivnost, u želji da posveti pažnju svim umetničim i kulturnim delatnostima, a u skladu sa ciljevima i glavnom idejom nastanka organizacije. Osnivač organizacije je Tadija Miletić, a umetnički tim broji više od dvadeset mladih umetnika.
Logo organizacije Kulturni element
Jedna od glavnih delatnosti organizacije je pozorište. Kroz operu, dramu, mjuzikl, performans i balet Kulturni element organizuje i osmišljava brojne projekte iz sfere pozorišta i funkcioniše kao producent i koproducent u raznim projekatima. Spomenici kulture dele sudbinu ovog naroda. Ovde su mnogo duže od nas samih. Cilj Kulturnog elementa je da pokrene niz projekata koji imaju zadatak da probude nivo svesti u narodu, i da ih upute da svoje spomenike i ostalo istorijsko nasleđe primećuju, pamte i čuvaju. Izdavačka delatnost, organizacija književnih večeri, pomoć i kontakti u cilju lektorisanja, korekcija i štampanja knjiga, ali i brojne radionice i predavanja za kreativan i inovativan pristup književnom stvaralaštvu. Mladi slikari, početnici, oni koji slikaju samo zarad hobija, ali i oni koji se slikarstvom bave profesionalno dugi niz godina su pravi saradnici Kulturnog elementa. U svetu u kojem vizuelne umetnosti dominiraju, Kulturni element traži nove načine za prezentaciju i unapređenje likovnih umetnika i njihovog rada. Muzika je neodvojivi deo ljudskog bića, a želja Kulturnog elementa je da taj deo bića još više približi svima nama. Organizacijom koncerata, muzičkih večeri i neobičnim muzičkim preformansima Kulturni element donosi muziku svuda, čak i u prostore i institucije koje se muzikom nisu pre bavile. Pre svega, edukacija. Generacije koje će tek doći su jedini pravi naslednik svega što danas čuvamo i negujemo. Kulturni element priprema i organizuje seminare, otvorene stolove i javne rasprave na temu kulture i budućnosti umetnosti u modernom svetu.
Dr  Stevan Repac
Jovana Ružičić, osnivač Centra za mame
pijanista Jug K. Marković
inženjer telekomunikacija Marko Radojičić, osnivač bloga Belgrade Edt Culture
biohemičar Ivan Milenković
Izvor:
Fotografije: Nevena Đorđević
Marko Radojičić 
Marko Radojičić http://bgedtculture.blogspot.rs/
Rođen u Čačku 1982. godine. Inženjer telekomunikacionog saobraćaja. Ljubitelj i pratilac kulturnih dešavanja. Pokrenuo blog o kulturi, Belgrade Edt Culture, u cilju njene popularizacije. Svojim pisanjem želi da promoviše književnost, pozorište, film, izložbe, muziku i igru. Živi i radi u Beogradu. Član UNS-a i međunarodnog udruženja novinara (International Federation of Journalists)