fbpx

Lektira na mobilnom telefonu

Aplikacija „klasici srpske književnosti” omogućava potpuno besplatno čitanje najpoznatijih dela domaćih autora na „android” uređajima

U ponudi je oko 150 naslova koji nisu zaštićeni autorskim pravima (Printskrin aplikacije)

Od početka godine u „Guglovoj” onlajn prodavnici dostupna je aplikacija koja ljubiteljima književnosti i novih tehnologija donosi dobro poznate naslove na ekran mobilnog telefona ili tableta.Više od 5.000 korisnika do sada je preuzelo „klasike srpske književnosti”, zbirku od 150 naslova najpoznatijih autora i dela koja više nisu zaštićena autorskim pravima. Tu su „Sabrana dela Svetog Save”, „Basne” Dositeja Obradovića, „Koreni” Dobrice Ćosića, „Pesme” Alekse Šantiće, dela Grozdane Olujić… Do sada su najčitanije bile  „Beleške jedne Ane” Mome Kapora, Njegošev „Gorski vijenac” i „Pesme” Alekse Šantića.

Aplikacija je besplatna i veoma korisna đacima, studentima i svim ljubiteljima pisane reče koji imaju „android”, telefon ili tablet. Elektronska knjiga se lista slično kao klasična – tako što se prelaskom preko ekrana osetljivog na dodir „prevrću” stranice. Veza sa internetom je potrebna samo da se knjiga preuzme, a čitanje je moguće i oflajn.

Programer Zoran Kadović kaže da je bio motivisan željom da promoviše srpsku književnost i kulturu pomoću novih tehnologija koje knjigu čine dostupnom svakome.

„Ja sam među prvima prihvatio elektronske knjige, imam e-čitače stare već 15 godina i smatram ovu tehnologiju fundamentalnom za današnji trenutak. Svako od nas sa manje ili više završenih škola susreo se u jednom trenutku sa većinom ponuđenih naslova. Možda su knjige bile pročitane kao obavezna lektira, možda nisu, ali je od sada sve ovo moguće nadoknaditi: par dodira ekrana i važna i predivna knjiga vam je na raspolaganju. Da ne govorim o đacima i studentima kojima je pola ovih naslova, pretpostavljam, obavezna lektira. Ovoga puta je jednostavno dostupna, besplatna i moguće ju je čitati bilo gde i bilo kada”, kaže Kadović za „Politiku”.

Do sada je aplikaciju preuzelo više od 5.000 korisnika i, sudeći po ocenama koje su ostavili na „Guglovoj” onlajn prodavnici, izuzetno su zadovoljni. Zamerke se uglavnom odnose na ograničeni broj naslova, ali Kadović obećava da će proširivati listu.

„Vrlo rado bih dodavao nove naslove, ali ja sam samo programer i ljubitelj knjige – i ništa više. Unutar aplikacije postoji poziv da se korisnici uključe u akciju i preporuče mi ili pošalju naslove koji ispunjavaju kriterijum da su autorska prava istekla. Do sada ova inicijativa nije dobila nikakav odziv. Ja ću broj naslova svakako proširivati kada budem našao dovoljno vremena”, obećava autor.

Izvor: Politika

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.