fbpx

Letite golubovi, letite!

U devet časova, u dvorištu OŠ “Sveti Sava” u Bijeljini povodom obeležavanja Međunarodnog dana mira, 21. septembra, održan je Međunarodni svečani skup “Jedinstveni čas duhovnosti – Golub Mira”. Učenici škole pustili su pedesetak balona sa crtežima golubova koji su na sebi nosili ispisana imena učesnika oslobodilačkih ratova.

Let golubova mira propraćen je pesmom ruskog filmskog kompozitora Dunaevskog “Letite golubovi, letite”. Svečani skupovi organizovani su širom Republike Srpske, ali i u Rusiji i zemljama bivšeg Sovjetskog saveza.

Cilj manifestacije jeste promovisanje tekovina mira, kao i sećanje na one koji su svoje živote dali u ostvarivanju tih ideala. Golubovi su odneli poruku da se mir i sloboda moraju čuvati, jer nas na to obavezuje žrtva onih čija su imena golubovi nosili… Letite golubovi, letite!

 

OŠ
OŠ "Sveti Sava" Bijeljinahttp://literarnas.wix.com/sveti-sava-bijeljina
U prelijepoj ulici skrivena krošnjama lipa, u blizini Crkve Svetog Georgija u Bijeljini, smještena je Osnovna škola „Sveti Sava“. Najstariji sačuvani dokument koji govori o školstvu u Bijeljini je pismo ministru prosvete Kneževine Srbije od 12. maja 1865. godine koje su uputili „nastojatelj crkve i škole Dimitrija Marković i učitelj škole beljinske Nikola Evtić“, ali kao godina osnivanja srpske škole spominje se 1838. godina. Gradnja školske zgrade završena je krajem avgusta 1902. godine. To je zgrada u kojoj danas nastavu pohađaju najmlađi učenici i čija obnova i dalje traje. U Srpskoj osnovnoj školi u Bijeljini, kao mlad učitelj službovao je veliki srpski pjesnik Jovan Dučić.