fbpx
spot_img

Lijepi snovi na Trgu slobode u Tuzli

U okviru manifestacije Ljeto u Tuzli, a u organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ u Tuzli, 17. jula, izvedena je na Trgu slobode lutkarska predstava „Uspavana ljepotica“ Amaterskog pozorišta „Branislav Nušić“ iz Šida.

Djeca su sa ushićenjem čekala početak pa ih ni najava mogućeg pljuska nije omela.

Muzika, tekst, scenografija i lutke čine predstavu zanimljivom, edukativnom i uzbudljivom mališanima, okupirale su njihovu pažnju, a nakon predstave bilo je mnogo pitanja:“ Hoće li biti i sutra?“ Dječje želje da se fotografišu sa lutkama, glumci su rado ispunili.

Djeca žele da gledaju predstave, ali i da učestvuju. To je  vrijednost ovog lijepog druženja na trgu.

Dok čitavo kraljevstvo spava – dvorske lude su budne.  Pričaju nam priču kako se sve dogodilo i pokušavaju zajedno sa vama da probude stanovnike kraljevstva iz stogodišnjeg sna… Кoji je tajni recept za lijepe snove i još ljepše buđenje? Polako se prvo sjećaju kako je sve to bilo i šta je uzrok stogodišnjem spavanju dvorca … Smiješni i pomalo šeprtlje, veselo kroz muziku uz pomoć djece dolaze na ideju kako da namame princa i kako da tačno u ponoć cijeli dvor bude budan.

Saradnja lutkarskih pozorišta „Teatrilo“ iz Novog Sada i Šida iznjedrila je predstavu za djecu „Uspavana ljepotica“. U predstavi igraju Ružica Bojović, glumica pozorišta „Teatrilo”, dramski savjetnik Međunarodnog Festivala bajki Rumenka, i glumac Cvetin Aničić iz Šida, koji je reditelj predstave, ali i režiser Кulturno-obrazovnog centra „Branislav Nušić”, Šid, inače diplomirani lutkar.

Ovo je poučna bajka koja nam ukazuje na prave vrijednosti i odrastanje djeteta. Bajke su veoma važne u odrastanju djeteta jer slušajući ih, a kasnije i čitajući, ulazi u divni svijet mašte u kojem zamišlja, oblikuje, stvara, zaključuje.

SPKD "Prosvjeta" Tuzla
SPKD "Prosvjeta" Tuzla
Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ u Tuzli je osnovano 6. juna 1904. godine sa ciljem očuvanja srpske kulture i identiteta, razvija prosvjetne, kulturne, sportske i druge aktivnosti s drugim narodima u Bosni i Hercegovini, odnosno njihovim društvima.