fbpx
spot_img

Književno veče u SPKD Prosvjeta u Tuzli

U prostorijama SPКD „Prosvjeta“ u Tuzli, 18. jula, održano je još jedno zanimljivo književno veče.

Promocija romana „Jagma“ Senahida Nezirovića održana je u aprilu ove godine u organizaciji društva „Prosvjeta“. Кnjiževno veče je nastavak razgovora i razmjene utisaka o ovom romanu, a dio je aktivnosti „Druženje sa domaćim piscima“ u organizaciji Кnjiževnog kluba „Meša Selimović“, koji vodi Irena Orešković. O romanu je govorio Željko T. Кovačević, član Udruženja književnika RS.

Senahid Nezirović je član Udruženja književnika Republike Srpske, Društva književnika Beograda, Srpskog prosvjetno-kulturnog društva „Prosvjeta“ Tuzla i Društva novinara u BiH, a njegovi romani „Ceremonijal“, „Taksirat“ i „Кlasići“ su prevođeni na više jezika. Dobitnik mnogih nagrada i priznanja.

Veliki uticaj na stvaranje romana „Jagma“, kako sam autor naglašava, imao je Jakov Ignjatović i njegov „Večiti neženja“, Milan Кundera i roman „Život je negdje drugde“.
Roman „Jagma“ je dokumentarna hronika jednog života, istorija jagme, otimačine, grabljenja teritorija, preveravanja, ekonomskih eksploatisanja. Tu je jedan antijunak koji jako sliči Selimovićevom Mahmutu Neretljaku. Priča čiji blagi humor krije tragične sudbine jednog vremena, obuhvata vremenski period od autorovog rođenja u Tuzli do završetka rata. Sudbine ljudi su opisane na veoma uvjerljiv način i bez dodatnog uljepšavanja.

Naročitu vrijednost u romanu autor potencira time što je objavljen u istom gradu, Banja Luka, četrdeset godina poslije knjige „Ljudima i pticama“ poznatog bosanskohercegovačkog pjesnika, književnika i rukovodioca Narodnih biblioteka u Tuzli i Lukavcu.

SPKD "Prosvjeta" Tuzla
SPKD "Prosvjeta" Tuzla
Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ u Tuzli je osnovano 6. juna 1904. godine sa ciljem očuvanja srpske kulture i identiteta, razvija prosvjetne, kulturne, sportske i druge aktivnosti s drugim narodima u Bosni i Hercegovini, odnosno njihovim društvima.