fbpx
spot_img

Lik iz bajke ili bolest 19. veka: Odakle potiče izraz „Ludi šeširdžija“?

Ipak, izraz ludi šeširdžija nastao je na potpuno drugačiji način.

Naime u 19. veku za izradu šešira je bilo korišćen živin nitrat čime su materijali postajali trajniji. Za upotrebu žive danas je propisana posebna oprema, međutim u 19. veku šeširdžije su je svakodnevno koristile golim rukama i pritom udisale njena isparenja. Kao posledica, patili su od brojnih neuroloških smetnji kao što su nejasan govor, dezorijentisanost i pomućen vid. U mnogim situacijama, posledice su završavale fatalno. Ovi simptomi su u narodu nazivani „bolest ludog šeširdžije“, a u stvari je u pitanju bilo trovanje živom.

(Ludi) Šeširdžija je fiktivni lik iz Alise u zemlji čuda. Wikipedija John Tenniel. Ludi Šeširdžija
(Ludi) Šeširdžija je fiktivni lik iz Alise u zemlji čuda

Luis Kerol je kao mlad imao priliku da se osvedoči o ponašanju šeširdžija koji su bezmalo delovali „drugačije“ i zbunjeno. Pretpostavlja se da je ova pojava presudno uticala na lik iz njegove bajke. Postoji, doduše još jedna teorija. Teofilus Karter bio je ekscentrični trgovac nameštajem naširoko poznat po svom avangardnom oblačenju i velikom šeširu koji je nosio. Veruje se da ga je Lusi Kerol poznavao, a da nije bio nepoznat ni Džonu Tenielu, ilustratoru Alise u zemlji čuda.

Na filmskom platnu Ludog Šeširdžiju ovekovečio je glumac Džoni Dep, kao smešan čovečuljak narandžaste kose koja je boju dobila zahvaljujući živi. Wikipedija
Na filmskom platnu Ludog Šeširdžiju ovekovečio je glumac Džoni Dep

Ludi šeširdžija proslavio se širom sveta, pa se pojavljuje i u drugim pričama, na filmu i u video-igricama. Na filmskom platnu ovekovečio ga je glumac Džoni Dep, kao smešan čovečuljak narandžaste kose koja je boju dobila zahvaljujući živi. O svom liku i njegovom izgledu izjavio je sledeće: „Mislim da je bio otrovan, jako, jako otrovan i to mu je počelo izbijati kroz kosu, nokte i oči.“

U Americi i Britaniji obeležava se „Dan ludog Šeširdžije“. I pored tragičnog prizvuka, ovo je jedan od najveselijih praznika u ovim zemljama, nalik 1. aprilu.

Tekst: Katarina Hadži-Minić

Katarina Hadži-Minić
Katarina Hadži-Minićhttps://www.katarinahadzi-minic.com/
Rođena sam 1979. godine u Beogradu i diplomirani sam istoričar umetnosti. Od kada se sećam, čvrsto verujem da ću da upoznam svet i kada god mogu, tražim načine da to i ostvarim. Za nas, istoričare umetnosti, važi ustaljeno verovanje da su nas na fakultetu naučili šta je „lepo“. Ono što je izvesno, jeste da znamo gde treba otići i šta vredi posetiti. Jedno je kada najveće svetske znamenitosti proučavate iz knjiga, a potpuno suprotna stvar kada imate priliku da ih vidite uživo, sopstvenim očima. Zbog toga putujem, prenosim utiske, prepričavam…U poslednje vreme sve češće i pišem. Ne želim i ne dozvoljavam sebi da, sve viđeno, zaboravim. Nastaviću kada god budem mogla jer to je, zaista, jedino što u životu istinski želim.