fbpx
spot_img

Mališani iz Školice života u poseti gružanskim golubarima

Mališani iz Školice života u Gruži, zahvaljujući svojim vaspitačima, svakodnevno ispunjavaju vreme raznim zanimljivim aktivnostima.

Svežije zimske dane iskoristili su za kratku šetnju po Gruži tražeći nekoga ko bi voleo sa njima da se druži. U goste ih je pozvao drug Aleksa, čiji je stric Stevica strastveni golubar. Drugari su imali prilike da vide golubove letače, gde i kako žive i čime se hrane. Nekima je čak poseta pomogla da otkriju svoje afinitite i ljubav prema pticama, pa možda u budućnosti čak i sami postanu strastveni golubari.

Foto: novakdjokovicfoundation.org
Foto: novakdjokovicfoundation.org

KAKO

Kako ću upoznati svet

Ako ne vidim ptica let

Ako ne čujem smeha zvon

Ako me ne ugreje sunčev tron

Alisa Trtak

Poneseni pozitivnom atmosferom i dobrom zabavom, dečica su krenula dalje u posetu i čika Mladenu, golubaru amateru, koji se golubarstvom bavi isključivo iz hobija. Kod njega su imali priliku da vide male golubove, način na koji se oni prstenuju, tj. kako se uopšte obeležavaju da bi se znao vlasnik ukoliko se slučajno izgube. Deca su sa velikom pažnjom posmatrala šta se oko njih dešava i stalno postavljala različita pitanja : “Čiko jel to njih boli?”, “Hoće li im to stvarno pomoći kad se izgube da se vrate nazad kući?”. Čika Mladen im je strpljivo odgovarao na svako pitanje dok su ga deca pažljivo slušala.

Gruza-3

Kruna obilazaka tog dana je poseta drugu Luki Milosavljeviću koji je od ovoga meseca ponosni vlasnik šampiona rase “Nemačka opatica” na izložbi sitnih ptica i kućnih ljubimaca u Kragujevcu. Članovi Lukine porodice osvojili su pehare u različitim kategorijama golubova. Pored uzgajanja golubova, Lukina porodica se bavi i uzgajanjem papagaja Tigrica, što je za decu bilo posebno zanimljivo. Imali su priliku da osluškuju graju papagaja koji oponašaju ljudske zvuke. Sva ta buka podsetila ih je na njih same kada se igraju i prave galamu.

Gruza-5

Bio je ovo još jedan koji mališani provode družeći se izvan prostorija vrtića, u nekoj drugačijoj sredini, što je za njih uvek posebno zanimljivo. Na taj način bolje upoznaju jedni druge, upoznaju porodice svojih drugara i grade doživotna prijateljstva.

Izvor: novakdjokovicfoundation.org

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.