14. Decembra 2019. | 20:34
Početna / Magazin / Marijana Grujić: Kako preboleti raskid u 3 koraka

Marijana Grujić: Kako preboleti raskid u 3 koraka

Raskinuli ste vezu i mislite da ne možete dalje bez te osobe? Tužni ste, depresivni, ne prestajete da mislite o njoj? Ljudi vas polako izbegavaju, zbog negativnih vibracija koje širite? 

Ova tri koraka biće vam od pomoći , ukoliko rešite da uzmete život u svoje ruke i ništa ne prepustite slučaju.

Autor: Snežana Kujundžić
Autor: Snežana Kujundžić
  • Dozvolite sebi da tugujete

Sasvim je normalna stvar da ste nakon raskida tužni, pogotovo uveče, kada legnete i počnete da vrtite slike i sećanja u glavi. Isplačite se, izbacite iz sebe sve negativne emocije, jer usled neizražavanja tuge nastaje depresija. Nikako ne pokušavajte da zavarate sebe i budete prisilno srećni i nasmejani, kao da ste  na baterijama. Dopustite sebi da osetite nedostajanje nečijeg prisustva. Ovaj korak je veoma bitan, baš zbog gore spomenutog “izbacivanja negativnih emocija”, u suprotnom, ukoliko se pravite da je sve u redu, sve te emocije se skupljaju u vama i ne omogućavaju vam da završite proces tugovanja, što se na kraju rezultira dugogodišnjom patnjom, anksioznošću i depresijom.

 

 

  • Prihvatite realnost

Nakon faze tugovanja, kreće faza oporavka i prihvatate realnost. Raskinuli ste, ali svet nije stao. I dalje ste živi, dišete, razmišljate. Sami ćete prepoznati kada je pravo vreme da se priberete. U prvoj fazi smo skloni da idealizujemo bivšeg partnera i mislimo da je savršen, a u ovoj fazi uočavamo ga kao nesavršeno ljudsko biće, sa svim manama i vrlinama. To što je došlo do raskida veze, ne znači da je problem u vama ili u njemu. Nemojte da razbijate glavu konstantim analiziranjem stvari koje ste uradili ili rekli. Ne krivite sebe. Shvatite da s tom osobom jedino delite zajedničku prošlost i ne dozvolite da to remeti vašu sadašnjost ili budućnost. Takođe, sebe prihvatite kao nesavršeno ljudsko biće, bogatije za još jedno iskustvo.

 

 

 

  • Poželite mu/joj sreću i krenite dalje

Ne možete da krenete dalje, ukoliko ne rasčistite emocije prema bivšem partneru. Vrlo je važno da ne osećate bes, ljutnju, ili ljubomoru. Takođe je bitno da ne osećate potrebu za osvetom ili ponovnim osvajanjem. Sve se dešava s razlogom, pa tako i vaš raskid. Poštujte tuđi izbor , kao i svoj. Glad za ljubavlju bivšeg partnera, vodi nas u opsesiju s kojom ugrožavamo njegovu i svoju privatnost i time otežavamo raskid i sebi i njemu. Poželite mu sreću, jer samo tako možete krenuti dalje, očekujući da i vi imate svetlu budućnost s drugim partnerom. Oprostite jedno drugom teške reči , postupke i zahvalite na svim lepim trenucima.

11951987_427294130788638_6397529688779492967_n

 

 

Svaka osoba prolazi ove tri faze individualno, na svoj način. Kod nekoga traju tri meseca, kod nekoga tri godine. Sve zavisi od vaše volje i spremnosti. Što pre shvatite da niko nije kriv, da neke osobe jednostavno ne mogu da funkcionišu zajedno, duži period, to ćete manje patiti i prepustiti se novim životnim iskustvima.

Share on Facebook
Facebook
Novakujem

O autoru: Marijana Grujić

Marijana Grujić
Želim da inspirišem ljude. Želim da me neko jednog dana pogleda i kaže: "Zbog tebe nisam odustao." Ljubitelj filozofije, psihologije, poezije. Večiti sanjar.