fbpx
spot_img

Na današnji dan: 22. jun

Sat
foto: wallpapermania. eu

1757. Rodjen je britanski istraživač Džordž Vankuver, koji je plovio sa kapetanom Kukom 1772. i 1776. i istraživao Australiju, Vankuver i Island. Posebno su značajna njegova istraživanja pacifičke obale Severne Amerike. Po njemu su dobili naziv grad i ostrvo u Kanadi.

1805. U Djenovi je rodjen italijanski političar i revolucionar Djuzepe Macini, jedna od najznačajnijih ličnosti u pokretu za oslobodjenje i ujedinjenje Italije.

1826. Rodjen je Bogoboj Atanacković, pisac ranog srpskog romantizma, pobornik reformi Vuka Karadžića i jedan od obnovitelja srpske proze nakon oslobadjanja Srbije od turske vlasti („Dva idola“, „Bunjevka“, „Darak“, „Srpkinja“).

1874. Uspostavljena je prva telegrafska veza Brazila i Evrope.

1894. Afrička država Dahomej je postala francuska kolonija.

1898. Rodjen je nemački pisac Erih Marija Remark. Postao je poznat po antimilitarističkom romanu „Na zapadu ništa novo“, koji je preveden na mnoge jezike i filmovan, a u Nemačkoj zabranjen po dolasku Hitlera na vlast.

1906. Rodjen je američki filmski scenarista, producent i režiser austrijskog porekla Bili Vajlder . Dobitnik je nekoliko Oskara i nagrada na festivalima u Kanu i Veneciji („Bulevar sumraka“, „Sabrina“, „Ljubav popodne“, „Svedok optužbe“).

1965. Japan i Južna Koreja potpisali su u Tokiju sporazum o uspostavljanju diplomatskih odnosa.

2000. Američka svemirska letelica „Marsov osmatrač“ otkrila je naznake o postojanju vode na Marsu.

2003. U okviru druge svoje posete Bosni i Hercegovini poglavar Rimokatoličke crkve Jovan Pavle Drugi prvi put je posetio Republiku Srpsku.

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.