fbpx

Međunarodna strip konferencija “Kragujevac, čista desetka” Kragujevac Comic Con 2020.

Međunarodna strip konferencija “Kragujevac, čista desetka”, u organizaciji Udruženja ljubitelja devete umetnosti Svet stripa se održava u petak i subotu 11. i 12. decembra u Gradskoj biblioteci Vuk Karadžić i striparnici Svet stripa.

Pod pokroviteljstvom Skupštine grada ova tradicionalna manifestacija će još jednom Kragujevac učiniti centrom stripovskih dešavanja u Srbiji i regionu. Zbog višemesečne situacije u zemlji i svetu izazvane virusom kovid 19 autori neće biti u mogućnosti da crtaju za posetioce, neće biti posete vrtićima i crtanje sa najmlađim učesnicima festivala. Organizatori su se potrudili da brojnim aktivnostima nadomeste ovaj deo programa.

Jedna od tih aktivnosti je izrada zidnog 3D stripa ispred striparnice Svet stripa za koji je zadužen akademski slikar Milivoj Kostić, prvi први 3Д стрит арт уметник у Србији. Ovaj svojevrsni performans nosi naziv “Stairway to comics”. Posetioci mogu pratiti oslikavanje zida uživo ispred striparnice u petak 11. decembra uz pridržavanje propisanih mera u borbi protiv virusa kovid 19.

Berza stripa, koja je uvek privlačila brojne posetioce, biće organizovana ovog puta samo u striparnici Svet stripa, u petak 11. decembra  i cele sledeće nedelje od 10 do 17 časova. Posetioce striparnice i kupce preko interneta očekuje akcija koja će trajati do kraja godine a to je popust od 10% na sve stripove koji se nalaze u striparnici (osim izdanja koja su remitenda).


Uz neizbežno razmatranje strip kulture na tribinama ovogodišnji program će ponuditi I tkz. onlajn razgovore za autorima i izdavačima stripova koji su bili gosti konferencije prethodnih godina. Iznuđeno rešenje koje će bar malo nadomestiti njihovu odsutnost za crtačkim stolovima i štandovima za stripove u Kragujevcu. Sa inostranim autorima razgovor će voditi Sandra Knežević a sa domaćim autorima i izdavačima Vladimir Paunović.

Važan deo Međunarodne strip konferencije su od početka bile izložbe i ovoga puta ljubitelji stripa moći će da uživaju u radovima jednog od najpoznatijih domaćih autora Branislava Kerca, akademskog slikara Milivoja Kostića koji nam se predstavlja izložbom “Slike za milijum dolara” I radovima naših polaznika iz Škole devete umetnosti Svet stripa. Akcenat te izložbe je na radovima dve talentovane mlade umetnice Minu Nikolić i Jelenu Pavlović koje već sada svojim radovima skrenule pažnju ljubitelja stripa. Tu su još i mlađi polaznici Mlađan Gajić i tri sestre Aleksić Lana,  Mina i Dora.

U okviru ovogodišnje manifestacije biće po jubilarni deseti put raspisan konkurs za strip Kragujevački Pobednik u dve kategorije:
– konkurs za strip KRAGUJEVAČKI POBEDNIK – do 16 tabli, tema slobodna. Nagrada za najbolji rad je plaketa Branko Plavšić.

– konkurs za strip KRAGUJEVAČKI POBEDNIK kategorija MUNJA za uzrast do 15 godina – tema slobodna. Nagrada za najbolji rad je plaketa Munja u čast jednog od najboljih poznavalaca stripa na ovima prostorima, Zdravka Zupana.

Svet stripa i ove godine organizuje tradicionalni Dan Besplatnih Stripova (Free Comic Book Day). 

Članovi Udruženja ljubitelja dvete umetnosti Svet stripa su prikupili blizu 200 žanrovski različitih strip izdanja, podeljenih u 15 paketa, kao i određeni broj plakata sa likovima popularnih junaka. Osnovna ideja je da se najmlađi čitaoci obraduju poklonom koji će dodatno podstaći i razviti njihovo interesovanje za strip. Uslov za dobijanje paketa besplatnih stripova i postera je da zainteresovani budu mlađi od 18 godina, a po svoj poklon moraju doći lično (sami ili u pratnji roditelja) u striparnicu Svet stripa u petak, 11. decembra u periodu od 10 do 17 časova.

Raspored programa koji se održavaju u Gradskoj biblioteci Vuk Karadžić:

 

Petak 11. decembar 2020.

16.00 – 17.00

Tribine:

– “Stripovska produkcija u 2020. godini”

Govore: Zoran Stefanović i Nebojša Vesović

– “3D strip – bez straha”

Govore: Katarina Stojanović Kostić, dipl. psiholog i Milivoj Kostić, akademski slikar, prvi 3D strit art umetnik u Srbiji. 

Subota 12. decembar 2020.

11.00 – 13.00

 Tribina:

– “Šta nas čeka u stripovskoj 2021. godini”  

  Govore: Zoran Stefanović i Nebojša Vesović 

– Razgovori preko interneta sa domaćim i inostranim autorima stripa. Moderator: Vladimir Paunović. Prevodilac: Sandra Knežević.

Sve događaje možete pratiti na društvenim mrežama, preko fejsbuk i instagram stranice Sveta stripa: www.facebook.com/Svet-stripa-103205258180836 i www.instagram.com/svetstripa

Kao i na sajtu organizatora:
www.svetstripa.org.rs i www.comicon.rs.

 

Naglašavamo da će se sve aktivnosti u okviru Međunarodne strip konferencije odžavati uz poštovanje propisanih mera u borbi za sprečavanje i suzbijanje virusa kovid 19. 

Svet stripa
Svet stripahttp://www.svetstripa.org.rs/
Ostvarivanje zajedničkih ciljeva u oblasti vizuelnih umetnosti, kroz komunikaciju, razmenu ideja, obrazovanje, izdavaštvo, afirmaciju i promociju stripa uopšte – grupi poštovalaca urbane kulture deluje kao dobra osnova za saradnju tako da maja 2010. godine započinju prve aktivnosti koje su za rezultat imale osnivanje Udruženja ljubitelja devete umetnosti Svet stripa. Danas je Svet stripa organizator Međunarodne strip konferencije "#KragujevacComicCon", izdavač časopisa "Kiša", osnivač Škole stripa i ilustracije, а raspisuje i konkurs za kratki strip "KRAGUJEVAČKI POBEDNIK".