fbpx
spot_img

Pozdrav iz čudesnih svetova…Srebrni Letač

 

Foto: Mišo Koprivica

Nebrojeno mnogo heroja,  kao i moćnih zloća iz Marvelovog univerzuma, zaokuplja nas svojim nebrojenim i nesagledivim moćima, sukobima i nesporazumima, ambicijama i hirovima… Jedan od upečatljivih likova svakako je i Srebrni Letač (Silver Surfer), ako ne jedan od najjačih onda svakako jedan od najpokretljivijih i najbržih junaka ovog izmaštanog svegta! On je jedan od onih koj nose specifičnu ličnu tragiku, zbog tragova sopstvene prošlosti i zbog nedostatka jednog zaokruženog poverenja i razumevanja koje bi podelio sa ljudima (tj. Zemljanima) oko sebe...

Foto: heroichollywood.com/silver-surfer

Nesuđeni glasnik i pomagač moćnog Galaktusa (kojeg je opet skoro nemoguće ne pomenuti u kontekstu ovih avantura)

Foto: amazon.com/Silver-Surfer-Rebirth

izdanak planete Zen-La, rođen kao Norin Rad, specifično se vezuje za planetu Zemlju – govori sa kivnjom, ali i s pravom,  o pohlepi, zlobi, nerazumnosti i drugim nesavršenostima ljudskog roda (gle, zar mora neko iz ko zna kog svemira da se pojavi u funkciji naše savesti!?) ali ipak nastoji da pomogne i saosećajno stane uz rod naše planete kada se pojavi neka veća opasnost, pa se tako on, ionako iz raznih razloga,  suočava sa svakojakim zemaljskim i vasionskim silama.  Ovo čedo tandema Sten Ji i Džek Kirbi pojavilo se 1966. u kontekstu avantura koje su inače bile rezervisane za Fantastičnu četvorku kao vedete… Sve te Marvelove zvezde se neobično i moćno kreću, i pre ili kasnije se međusobno sreću… Ako smo vam pobudili neki, makar kao zreloprolećni, osećaj i izazov nesputanog kretanja preko negagledivih prostranstava,   lepršanja i surfovanja preko galaksija, ostanite uz   nas, pa ćemo tokom narednih nedelja i meseci dočarati još neke likove i pojmove iz moćnog sveta Marvel Comics-a!

Foto: cinemascomics.com/fan-art

Mišo Koprivica
Mišo Koprivica je od svog ranog opismenjavanja veliki ljubitelj stripova, a tu sklonost nije zasenio ni razvoj interesovanja prema lepoj književnosti, raznolikoj stručnoj literaturi, prema raznim (sup)kulturnim sadržajima uopšte. Svoje malo bekstvo i nadgradnju nad zamućenom kolotečinom nalazi i u pisanju i konzumiranju poezije, uživanje u slušanju muzike i skromnim porodičnim kretanjima. Oženjen je i otac dvoje dece.