fbpx
spot_img

Odluka Kine i Nepala: Mont Everest “viši” za 86 centimetara

Mont Everest, krov sveta, viši je nego što smo mislili. Prema novom zajedničkom kinesko-nepalskom proračunu, kojim je rešen dugotrajni sukob oko visine najvišeg vrha na svetu, zvanična visina je 8.848,86 metara. Time su konačno Kina i Nepal postigli dogovor.

Najviši vrh na svetu, prostire se duž granice Kine i Nepala.

Katmandu i Peking imali su različite podatke o visini Mont Everesta, ali nakon što su i jedni i drugi poslali ekspediciju geodeta na vrh, složili su se da je zvanična visina 8.848,86 metara, što je malo više od njihovih prethodnih proračuna.

Naime na zajedničkoj konferenciji za novinare u Katmanduu, predstavnici Kine i Nepala saopštili su konačnu visinu Mont Everesta, piše Gardijan.

Najviši vrh tako dobija 86 centimetara u poređenju sa ranijim merenjem Nepala i više od četiri metra u odnosu na prethodnu nadmorsku visinu, koju je Mont Everestu pripisivala Kina.

Razlika je nastala zbog činjenice da je Kina merila stenovitu osnovu vrha, a ne njen snežni pokrivač koji se sada uzima u obzir.

Nepal je sproveo studiju o visini Mont Everesta, posle informacija koje su nagovestile da su pokreti tektonskih ploča, uključujući snažan zemljotres 2015, možda uticali na visinu krova sveta.

Foto: EPA/Balazs Mohai

Mont Everest je 1953. godine prvi osvojio Novozelanđanin Edmund Hilari u pratnji Šerpasa Tenzinga Norgaja.

Nepal se prethodno merio oslanjanjem na procenu od 8.848 metara, što je podatak koji su dali Indijski istraživači 1954. godine, a obuhvatao je sneg koji leži u obliku piramide na stenama na samom vrhu. Ovo se dugo smatralo „zvaničnom“ visinom.

Izvor: nova.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.