fbpx
spot_img

Međunarodni dan devojčica

Međunarodni dan devojčica je praznik novijeg datuma, ustanovljen 11. otobra 2012. godine od strane Ujedinjenih Nacija i njegovo obeležavanje podržava veće mogućnosti za devojčice i povećava svest o rodnoj nejednakosti sa kojom se suočavaju devojčice i devojke širom sveta.

„Današnji dan služi kao podsetnik o neophodnosti eliminisanja svih oblika diskriminacija devojčica, negativnih kulturnih stavova i usađenih rodnih stereotipa, iskorenjivanju svakog vida nasilja, ukazivanju na važnost redovnih i  preventivnih zdravstvenih pregleda, promovisanju i širenju svesti devojčica za učešće u ekonomskom, društvenom i političkom životu. Istanbulska konvencija, koju je Republika Srbija ratifikovala 2013. godine, predstavlja okvir za rešavanje problema rodno zasnovanog nasilja i prepoznaje nasilje nad devojčicama i ženama kao ozbiljnu povredu ljudskih prava.

Neophodno je menjati prakse koje su štetne,a stereotipe rušiti posebno kada su u pitanju dečji brakovi koji su po statistici u našoj drzavi naročito prisutni u romskoj zajednici i kao takvi predstavljaju ozbiljno kršenje dečjih i ženskih prava. Više od 62 miliona devojčica širom sveta nemaju pristup obrazovanju.

Širom sveta i kolektivno, devojčice uzrasta od 5. do 14. godine potroše više od 160 miliona sati na kućne obaveze u odnosu na dečake istog uzrasta. Globalno, jedna od četiri devojke stupaju u brak pre 18 godine.

Današnjim danom slavimo sve hrabre devojčice i devojke sveta, kao i njihovu moć i snagu da se izbore sa društvom u kome je i dalje prisutna rodna nejednakost iako su zadnjih godina primetni pomaci nabolje“, izjavila je za naš portal Maja Radojičić predsednica Udruženja „Centar za jednakost “Justicija 22” i diplomirani ekonomista.

Marko Spirić

Marko Spirić
Marko Spirić
Urednik portala "Pokazivač". Dugogodišnji radijski voditelj, novinar, marketing saradnik, dopisnik dnevnih i nedeljnih novina, časopisa i portala. Intervjuiše poznate ličnosti, prati estradna desavanja, piše životne priče... Humanitarac čija dela koja je činio i čini za ljude i životinje govore o njemu. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja za doprinos u novinarstvu na prestižnim manifestacijama. Rođen 1986. godine, živi i radi u Vranju.