fbpx
spot_img

Međunarodni festival književnosti ‘’Rijeka riječi’’

Hrvatsko književno društvo povodom Svjetskog dana knjige, Dana hrvatske knjige i Noći knjige organizira međunarodni festival književnosti pod nazivom ‘’Rijeka riječi’’ koji se održava u 22. i 23. 04. 2022. u Rijeci.


 

Program

Petak 22.04.2022.

 

18:00 Gradska vijećnica Grada Rijeke (Korzo 16)

Predstavljanje knjiga domaćih i međunarodnih autora/ica:

– Knjigu korčulanskog pjesnika Srđana Duhovića „Nisam čovjek nego sam vrač“, predstavit će recenzent professor emeritus Goran Kalogjera i urednik Valerio Orlić

Srđan Duhović je pjesnik senzibiliteta, sve sjaji od želje za životom u istinskom trenutku i koraku. On se metafizički uokviruje i uobličuje u stegovnu spregu haiku stihova, iz kojeg se izdiže filozofskim nadahnućem, životnim slikama, čistim dahom prirode, te mudrim i dubokim porukama.

Srđan svojim jasnim porukama poručuje, da ostavlja svijetu čistu kreativnost i energiju, kroz duboke misli, što ga svrstava u one proročanske pjesnike. Pjesnička monografija ‘’Nisam čovjek nego sam vrač’’ nagrađena je za najbolju knjigu u izdanu HKD-a za 2021. godinu.

Predstavljane slovenskih autora; Nataše Sokolov, Lidije Štampar, Bojana Schwentner

Nataše Sokolov, (Maribor) kulturna djelatnica, dobitnica mnogih književnih priznanja i međunarodnih nagrada, piše pjesama, priče, bavi se prevođenjem knjiga …

Objavljene su joj pjesme na desetak svjetskih jezika. U svojoj nakladničkoj kući objavila preko 10 renomiranih autora iz Makedonije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske…. Organizatorica je brojnih kulturnih festivala i manifestacija. Nataša će nam predstaviti svoju trojezičnu zbirku pjesama ’Iznutra sam pjesma’’

Lidije Štampar, (Maribor) do sada je objavila tri zbirke pjesama, objavljivala u domaćim i međunarodnim zbornicima. Za svoj književni rad dobila je mnoge nagrade. Učesnica je raznih međunarodnih festivala. Autorica će nam predstaviti zbirku pjesama ‘’Ovo sam što jesam’’

Bojana Schwentner (Maribor) će nam predstaviti zbirku crtica, humoreski, aforizama i priča za djecu ‘’Razlike nas bogatijih‘’ Bojan je pisac i aforističar predsjednik društva aforističara Slovenija DUHAS. Njegovi aforizmi režu zbilju današnjice, ironija i samoironija glavna su oružja ovoga vrsnog aforističara. Njegove teme su svakodnevica iz kojeg on vješto izvlači aktualne teme u društvu. Njegov je jezik slikovit i metaforičan, u njega unosi svu silinu žargonskog izraza…

Predstavljanje zbirke pjesama ‘’Nebeska simfonija‘’ Ane Dudić, knjigu će predstaviti Valerio Orlić

Ana Dudić do sada je objavila 3 zbirke pjesama ‘’Satkana od ljubavi’’,  ‘‘Egzotika tebe i boja’’ i ‘’Nebeska simfonija’’. Učesnica je brojnih festivala u zemlji i inozemstvu, dobitnica nekoliko književnih nagrada i priznanja. U dubini intimnog lirskog zapisa pjesnikinja nam u novoj zbirci ‘’Nebeska simfonija’’ odašilje jake ljubavne proplamsaje boja, kroz svoje profinjene stihove. Ana Dudić Zubčić istinski uspijeva živjeti najljepšu životnu bajku i svoj san. Samosvojno gradi pjesnički svijet i stih. Njena lirska razmišljanja i polazišta su izvorišta čistih ljepota, dok su njene pjesničke figure zaokupljene jakim senzibilitetom, umilnim unutarnjim glasom i impulsima srca.

– Roman (prvijenac) „Prorok sudbine“ autorice Marije Renko Lisac, predstavit će urednik Valerio Orlić

Marija Lisac Renko u svome prvijencu-romanu se poistovjećuje pripovjedački s glavnim likom Kamovom i kroz njega priča dubokoumnu priču najistančanijih misaonih niti… Kamova kao pjesnika i proroka, ali i kao bića koji razmišlja o svom postojanju i životnim porivima. Dok čitamo roman „Prorok psovke“ imamo utisak kako je autorica oživjela Kamov kroz sebe, ali i sebe pronašla kroz Kamova, i sam smisao života.  Roman Prorok sudbine nagrađen je za najbolji prvijenac u nakladi HKD-a za 2021.

– Poetski maraton sudionika festivala ‘’Rijeka riječi’’

U glazbenom dijelu programa: Suzana Vinković (Mostar), violina 

Subota 23.04.2022.

11:00 –  Book caffe Dnevni boravak (Ciottina 12a)

– Predstavljanje izdanja Hrvatskog književnog društva – 2022.

Predstavljanje prve zbirke pjesama ‘’Kad utihnu demoni’’ Suzane Mitričević

Zbirka pjesama ‘’Kad utihnu demoni’’ je poetsko –sentimentalni dnevnik u kojem autorica donosi sve svoje glasove koje istinski pronalazi duboko u svojim unutarnjim ponorima. Svi strahovi života se roje u njenom poetskom izvorištu. Ponornica život ima i ljepšu stranu što joj daje onaj istinski duboki uron u poetski vrutak iz kojeg će se preliti predivni stihovi puni ljubavi, nade i svjetlosti. Suzana Mitričević u svom prvijencu ‘’Kad utihnu demoni‘’ uspjela je ugraditi svu svoju emotivnu stranu i tako proživjet katarzu – duboko pročišćenje, to dokazuje da poezija oplemenjuje i liječi dušu.

 

– Predstavljanje nove zbirke pjesama ‘’Ljubav rasuta morem’’ –  Valerija Orlića

Valerio Orlić je pjesnik koji je do sada objavio 20 knjiga poezije, pjesme su mu uglazbljivane i prevođene na 15 jezika. Nagrađivan je brojnim

međunarodnim nagradama za poeziju, urednik je nakladničke kuće Književno pero i organizator mnogih kulturnih manifestacija u Hrvatskoj. Orlić će predstaviti svoju novu zbirku pjesama ‘’Ljubav razasuta morem’’, u kojoj će nam predstaviti svoj pjesnički svijet inspiriran ljubavlju prema ženi, moru, prijateljima, prirodi i krajoliku…zbirku je uredila i napisala pogovor književnica Ljerka Car Matutinović.

…Ljubav rasuta morem je …..Čudesna harmonija Ljubavi.

 

– Poetski maraton sudionika festivala ‘’Rijeka riječi’’

U glazbenom dijelu programa: Mihael Arčon (Rijeka), gitara i Suzana Vinković (Mostar), violina

 

 


 

Subota 23.04.2022.

 

19:00 MKD Ilinden (Matačićeva 5)

Predstavljanje književnika/ce iz Srbije:

–  Biljana Milovanivić Živak (Požarevac), diplomirala i magistrirala na Filološkom fakultetu u Beogradu. Dobitnica mnogih domaćih i međunarodnih književnih nagrada, dugogodišnja urednica književnog časopisa ‘’Braničevo’’, urednica je edicije ‘’Zlatna struna’’ na Međunarodnom festival ‘’Smederevska pesnička jesen’’ koja je uz ‘’Struške večeri poezije’’ jedna od najstarijih i najvažnija pjesnička manifestacija u Europi. Biljana Milovanović Živak predstavit će nam zbirku pjesama ‘’Lirsko kopile i baba – tetka’’.

Semantička vertikala se u lirskoj zbirci B.M. Živak Udvaja: paralelno sa istraživanjem kategorije (Večnog) Ženskog (koje ima više dimenzija: mitsku, egzistencijalnu, poetičku, sociopsihološku, antropološku), otkriva se i zagonetka stvaranja uopšte, i zagonetka stvaranja u kontekstu ženskog identiteta.

Iz recenzije mr. Tatjane Lazarević Milošević, profesorice  književnosti

– Jovica Đurić Major (Niš), pjesnik, prozaik, esejist, književni kritičar do sada je objavio 11 knjiga poezije i 3 proze. Član Udruženja književnika Srbije, organizator Međunarodne pjesničke manifestacije ‘’Čegarske vatre’’ i Između dva sveta’’. Jovica Đurić predstavit će nam se zbirkom pjesama ‘’INOK’’.

Jovica je sveštenoslužeći poeziji iznedrio iz sebe izuzetnu knjigu poezije čiji stihovi dugo rezoniraju u čitaocu i pozivaju ga da im se vrati, da ih ponovnim čitanjem posvaja i uveri se u moć pesničkog govora… (Iz recenzije Miroslava Todorovića)

– Predstavljanje novih izdanja sisačkih pjesnika/inja:

Sanja Domenuš, višestruko nagrađivana sisačka pjesnikinja. Predstavit će svoju novu poetsku zbirku „Čistačica lignji“ koja je 2021. proglašena najboljom dotad neobjavljenom knjigom Sisačko-moslavačke županije na natječaju „Korzo slova“ Društva hrvatskih književnika.

–  Branko Tompić, sisački pjesnik, umirovljeni branitelj i dragovoljac Domovinskog rata, član predsjedništva Matice hrvatske u Sisku.

Predstavit će svoju zbirku poezije „Granice kretanja“.

– Danko Tomanić, predsjednik Udruge slijepih Sisačko-moslavačke županije. Predstavit će se uz gitaru svojim kantautorskim radom.

– Denis Vidović, nagrađivani sisački prozaik i humorist. Predstavit će se svojom novom zbirkom aforizama „Aforizmi i ostale nuspojave“.

– Željko Maljevac, glavni i odgovorni urednik Novog Sisačkog tjednika. Predstavit će svoju novu zbirku pjesama ‘’Sisački (ru)let’’

– Siniša Matasović, predsjednik Društva hrvatskih književnika Sisačko-moslavačke županije. Predstavit će se zbirkom poezije „O njoj, o njemu“, koja je trenutno u pripremi za tisak.

 

– Poetski maraton sudionika festivala ‘’Rijeka riječi’’

U glazbenom dijelu programa: Danko Tomanić (Sisak),

gitara, Mihael Arčon (Rijeka), gitara i Suzana Vinković (Mostar), violina

 

Radujemo se Vašem dolasku!!!

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.
WordPress PopUp Plugin