fbpx
spot_img

Šta treba da znaju svi koji su kupili ili sad kupuju auto na kredit

Narodna banka Srbije donela je odluku o povećanju referentne kamatne stope sa jedan na jedan i po odsto, a ova promena bi mogla da dovede do poskupljenja svih kredita, pa i onih za automobile. Ipak, i dalje postoji način kako možete kupiti novo vozilo na kredit, a da ne strahujete od inflacije i povećanja kamatne stope.

Referentna kamatna stopa ima ulogu signalizirajuće, ali i polazne kamatne stope, pa se sve ostale kamatne stope u Srbiji utvrđuju upravo prema njoj. Ukoliko već otplaćujete kredit za automobil, u zavisnosti od vrste kredita, on bi mogao da vas košta više nego što ste zamislili.

Dok mnogi kredit uzimaju u stranim valutama, mnogima to nije prvi izbor zbog učešća ili depozita koji uglavnom iznosi od 20 do 30 posto. Dinarski kredit za kupovinu polovnog ili novog automobila je moguće uzeti i bez učešća, ali treba biti obazriv. Oni koji su već uzeli kredit u dinarima sa varijabilnom kamatnom stopom su posebno ugroženi zbog nove odluke NBS, pa bi u narednom periodu mogli da plaćaju veći mesečni iznos.

Foto:shutterstock

Sa druge strane, oni koji su uzeli kredit sa fiksnom kamatnom stopom nemaju o čemu da brinu. Njihova rata će ostati ista, a jedino što bi moglo da je poremeti jeste promena kursa dinara pod uticajem inflacije. Međutim, dinar je već neko vreme stabilan u odnosu na evro, pa i realna cena kredita ostaje ista.

Promena referentne kamatne stope uticaće i na potencijalne kupce automobila koji sada žele da uzmu kredit. Poskupljenje kredita se očekuje tokom narednog perioda jer je šestomesečni Euribor na najvišem nivou u poslednjih 10 godina, ako se ne računa period početka pandemije kada je vladala nestabilnost na tržištu.

Zbog globalne nestabilnosti, nedostatka energenata i sukoba u Ukrajini, postoji mogućnost da će se kamatne stope menjati i u budućnosti. U sadašnjoj situaciji najisplativije je uzeti kratkoročni kredit, jer će se realno vratiti manje novca nego što se dobije. Kod dugoročnih kredita, pogotovo sa varijabilnom kamatnom stopom, postoji rizik da će mesečna rata biti vremenom dosta veća u odnosu na inicijalnu.

Dakle, ukoliko kupujete polovni ili nov automobil, najbolje je uzeti kredit sa fiksnom kamatnom stopom u valuti koju zarađujete. Uzimanje kredita u evrima, dolarima ili švajcarskim francima ukoliko platu dobijate u dinarima može biti mač sa dve oštrice, jer iznos vaše rate zavisi od kretanja kursa.

Izvor: nova.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.