fbpx
spot_img

Međunarodni festival poezije „Sofijske metafore”

Sofijske metafore

Međunarodni festival poezije „Sofijske metafore” ove godine je deo Kulturnog kalendara prestonice Bugarske. Četvrtu godinu zaredom sofijske ulice pretvoriće se u poetski forum za otkrivanje kulturnog nasleđa i raznolikosti Sofije.

U ovogodišnjem izdanju nastupiće pesnici, prevodioci i kulturni menadžeri iz Ukrajine, Rumunije, Hrvatske, Severne Makedonije, Turske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Velike Britanije i Bugarske. Posebno učešće na festivalu imaće i učenici specijalističkog časa književnosti Privatne nemačke jezičke gimnazije „Erih Kestner“, Sofija. Na festivalu će učestvovati sledeći pesnici, Gosti: Peter Šrager (Rumunija),Ljudmila Djadčenko (Ukrajina), Safeta Osmičić (Bosna i Hercegovina), Tom Filips (UK), Borče Panov (Severna Makedonija), Labud Lončar (Crna Gora), Zoltan Čehi (Mađarska), Danijela Andonovska-Trajkovska (Severna Makedonija), Efe Dujan (Turska), Radu Vanču (Rumunija) i Džejms Eplbi (UK). Bugarski pjesni: Roza Bojanova, Natalia Nedialkova, Vili Koleva, Petar Čuhov, Anastasija Stoeva, Kalojan Hristov i Ivan Hristov.

Labud N. Lončar

Labud N. Lončar, predsjednik Međunarodnog udruženja književnih stvaralaca i umjetnika Nekazano, pjesnik je koji će na ovim susretima predstavljati Crnu Goru i tim povodom kaže: “Međunarodni festival  poezije „Sofijske metafore“ 2022. biće održan 24 i 25. Septembra. Ja već 21. septembra putujem da se sretnem sa Niškim pjesnicima, u Nišu,  a iz Niša krećem za Sofiju na festival. Na festival  će svi pesnici široj sofijskoj publici predstaviti dela nastala tokom pesničkog festivala „Sofijske metafore“, kako na svom maternjem jeziku, tako i u bugarskom prevodu. Festival se realizuje uz podršku Direkcije „Kultura” Sofijske opštine, Mađarskog instituta za kulturu – Sofija, Udruženja „Besplatna sofijska turneja”, Muzeja istorije Sofije i kao takav veoma je važan događaj na međunarodnoj mapi kulturne. Ovo je moj prvi susret sa Sofijom i unaprijed se radujem što ću upoznati taj divni grad i ljude u njemu.”

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.