fbpx

Mihailo ima autizam i 30% veći koeficijent inteligencije od vršnjaka

Srđan Veselinović iz Niša čeka da Ministarstvo prosvete odobri prijemni ispit za njegovog sina. Napravili su previd pri upisu u Umetničku školu, misleći da se upisuje po automatizmu.

Srđan sa sinom Mihailom / Foto: Daliborka Miljković

Osnovnu školu “Kole Rašić” u Nišu Mihailo Veselinović (16), autistični dečak, završio je sa ukupno 88 poena i planirao je da upiše Srednju umetničku školu. Roditelji, međutim, nisu znali da će njihov sin, ipak, morati da polaže i prijemni ispit. Školska uprava u Nišu zatražila je od državne Upisne komisije dozvolu da naknadno organizuje prijemni ispit za Mihaila, ali još nisu dobili odgovor.

Mihailo je pohađao redovnu školu, ali po individualnom nastavnom programu. Roditelji su prepoznali njegov talenat kada je u pitanju fotografija, 3D animacija ili crtež.

– Mihailo je visokofunkcionalno dete koje je bez problema završilo osnovu školu. Ima 30 odsto jaču inteligenciju od svojih vršnjaka. Po zakonu autistična deca upisuju srednje škole bez polaganja prijemnog ispita osim ako su u pitanju umetničke škole, bogoslovije ili specijalna odeljenja pri gimnazijama. Nažalost, to smo saznali prekasno, posle polaganja male mature kada smo hteli da ga upišemo u Umetničku školu – kaže otac Srđan koji je po zanimanju nastavnik istorije u osnovnoj školi u Doljevcu. – Niko nam nije ukazao na ovu činjenicu, a možda smo i mi kao roditelji napravili propust što se nismo interesovali. Verujemo da ukoliko postoji dobra volja da Mihailo može da nastavi da se školuje i uči ono što voli – dodaje otac.

On ukazuje i na činjenicu da Mihailu nastavak školovanja nije potrebno samo da bi sebi obezbedio egzistenciju, već i da mu je to terapija.

– Imamo dvoje dece, a na putu je i treće.

Dragan Gejo, načelnik Školske uprave u Nišu kaže da ima razumevanje za Mihaila, ali da je bez saglasnosti Upisne komisije nemoćan da mu pomogne.

– Stalo mi je da mu pomognemo i da organizujemo prijemni ispit ukoliko nam to dozvoli pomenuta komisija – kaže Gejo.

Dečaku potrebna i dobra oprema

Mihailo je samostalan, voli da šeta gradom i fotografiše svojim telefonom. Fotografije koristi za svoje crteže i animacije.

– Tražio mi je fotoaparat, štampač i kompjuter sa boljom grafičkom karticom i procesorom, ali nisam siguran da ću moći sa svojom platom da mu to obezebdim, pogotovo što sam “na zameni” – kaže Srđan.

Izvor: Novosti

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.