fbpx
spot_img

Ministarstvo o subvenciji za prvi stan mamama: Dostaviti predugovor, a ne ugovor

„Osnovni uslov za dobijanje subvencije države za kupovinu nekretnine po osnovu rođenja deteta, pored toga da je dete rođeno tokom 2022. godine, jeste da majka u trenutku podnošenja zahteva ne poseduje nekretninu na svoje ime. Prilikom konkurisanja za ovaj vid pomoći države neophodno je da zainteresovani dostave overen predugovor o kupoprodaji stana ili kuće, a ne ugovor o kupoprodaji, budući da tim ugovorom stiču vlasništvo nad nekretninom i automatski ne ispunjavaju jedan od osnovnih uslova“, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. U saopštenju se ističe da „tek nakon odobrenja, odnosno donošenja rešenja o dodeli subvencije, zainteresovani pristupa potpisivanju ugovora o kupoprodaji i time se upisuje u Katastar kao vlasnik nekretnine“.

Uslovi za dobijanje subvencije države za kupovinu nekretnine po osnovu rođenja deteta jasno su definisani i od početka primene Uredbe istaknuti na zvaničnim internet stranicama ministarstava za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, finansija i za brigu o porodici i demografiju. Takođe, sve potrebne informacije o ostvarivanju ovog prava mogu se dobiti i u lokalnim samoupravama, kojima je Ministarstvo za rad dostavilo i instrukcije o postupanju po zahtevima za dobijanje ove subvencije, saopštilo je ovo ministarstvo.

Do sada su, navodi se u saopštenju, subvencije za stan dobile majke iz Sombora, Trstenika, Kragujevca i Bečeja.

„Država je u tu svrhu izdvojila ukupno 34.595 evra“, ističe Ministarstvo za rad.

Copyright: Yuganov Konstantin

U saopštenju se dodaje da je komisija koja odlučuje o dodeli ovih subvencija u svim slučajevima gde je to bilo moguće nepotpune zahteve vraćala na dopunu, kako bi svi zainteresovani mogli da ostvare ovu pomoć države.

„Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja poziva sve zainteresovane da se pre ulaska u proceduru detaljno informišu o svim uslovima za dobijanje subvencije. To mogu učiniti, kao i do sada, i pozivanjem Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja“, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: rs.n1info.com

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.